S-a născut în cel mai vechi cartier al Ungheniului – Dănuțeni. La școala nr. 2 pe atunci, azi LT „I. Creangă”, își face studiile. După absolvirea instituției și-a pus întrebarea, ca și oricare dintre noi, unde să le continue. A ales pedagogia, mai exact, își dorea Lilia Bernic, pentru că în cele ce urmează istoria șefei Gării Feroviare Ungheni o vom afla, să devină educatoare. A depus actele la Soroca, a dat examenele de admitere. Nota obținută la limba moldovenească avea să-i decidă soarta. S-a speriat că nu avea să fie acceptată și a renunțat la visul de a deveni educatoare. A revenit la baștină și a făcut studiile medii generale (10 clase) la școala nr. 2. Gândurile pentru viitoarea carieră nu o lasă în pace. Fiind o fire sinceră, căreia îi place adevărul, Lilia Bernic s-a gândit să devină polițistă, pentru că își dorea să ajute oamenii. Le împărtășește și părinților această dorință. Aceștia o sfătuiesc pe tânără să-și mai revizuiască opțiunile și îi sugerează să ia în calcul și o carieră în domeniul căilor ferate. „Papa mi-a zis că la calea ferată este funcția de impiegat de mișcare. Aici e ca și cum ai fi în armată, aici e o educație aparte, e disciplină. E o organizație prestigioasă, o organizație care are toate facilitățile (grădinițe, școli, spitale, baze de odihnă etc.), salariu bun…”, își amintește sfatul părintelui actuala șefă a Gării Feroviare Ungheni. A analizat acest îndemn și a decis să urmeze dinastia familiei sale, pentru că Lilia Bernic a crescut într-o familie de muncitori ai căilor ferate. „Tata a lucrat 45 de ani, mama a început cariera aici, sora mai mare a lucrat, sora mai mică, ginerele acesteia tot aici au lucrat, fratele”, îi enumeră Lilia Bernic pe toți cei din familia sa.
O serie de încercări și decizii
De la întreprindere primește o îndreptare pentru a merge la studii la Școala Profesională nr. 1. Acolo se studia specialitatea însoțitor de vagon, impiegat de mișcare, montori la liniile ferate. Concursul de admitere l-a dat pe brio. Un an și jumătate a învățat, după care a mers în stagiu de practică la o stație de la sudul Moldovei. Au urmat examenele de absolvire și încadrarea în câmpul muncii. I se propune să lucreze la stațiile Stolniceni și Bahmut. I-a plăcut foarte mult munca de impiegat, îi plăcea să vorbească cu oamenii, îi plăcea să întâmpine trenurile, îi plăcea uniforma. Renunță însă, pentru că și soțul ei e muncitor la CFM. Până la căsătorie acesta făcea naveta Petrești – Ungheni. Era nevoit să se trezească la o oră matinală pentru a veni la serviciu și i-ar fi fost greu dacă Lilia Bernic accepta postul la una dintre aceste stații. Vine la Nodul de Cale ferată Ungheni. Aici i se propune o funcție la stația Berești și lucrează din 1985 până în 1992. Prin transfer ajunge să activeze la Gara Ungheni (stația Unțești) în funcția de casier la casa de bilete. A fost nevoită să parcurgă aproape 2 km noaptea până acolo. Aici a lucrat un an de zile, după care la Berești iarăși, la casa de bilete. A urmat Gara Interurbană Ungheni. „Erau ture până târziu în noapte și eram nevoită să dorm în casa de bilete, când soțul era plecat la serviciu”, își aduce aminte Lilia Bernic de începuturile carierei sale la calea ferată.
O viață dedicată serviciului
În acea vreme erau multe trenuri internaționale care treceau prin gara internațională. „Acum a rămas doar casa prealabilă, dar în acei ani era casa Inturist, sus se formau grupurile de plecare în deplasări, casa de schimb valutar, era oficiul poștal, era aglomerație, era interesant. Mulți demnitari au ajuns în Gara Internațională”, își amintește Lilia Bernic. În anul 2000 vine la serviciu la Gara Internațională, susținând mai multe examene. Mai întâi a fost casier, după care impiegat de informație, casier superior ca să ajungă în 2012 șefa gării. A fost ceva surprinzător pentru ea. „Într-o dimineață m-a sunat șefa mea de atunci, dna Timuță, și îmi spune că trebuie să mergem la Chișinău ca să semnăm niște ordine. Sunt o persoană foarte responsabilă și niciodată nu am fost pedepsită, de aceea atunci un pic m-am speriat. Am mers la Direcția căilor ferate și mi s-a adus la cunoștință că voi fi șefa gării. Nu înțelegeam ce se întâmplă. Atunci dna Timuță m-a liniștit, mi-a explicat că ea nu mai poate fi șefă”, își aduce aminte ea. I-au fost alături fosta ei șefă, familia.
O responsabilitate în creștere
Cu trecerea anilor, responsabilitățile ei au crescut, ajungând să ocupe funcții cheie în administrația gării. De la casier la șefia subunității, Lilia Bernic a demonstrat dedicare și profesionalism în gestionarea activităților feroviare. Printre responsabilitățile de șefă subunitate Gara Feroviară Internațională Ungheni se numără: să mențină în ordine clădirile gărilor internațională și cea interurbană și a camerei de odihnă, peroanele, linia întâi, doi, lucrul de birou, să fie respectată tehnica securității, deservirea și atragerea călătorilor, să asigure condiții de lucru pentru angajați.
„Ca să obții stima și respectul angajaților trebuie să le oferi tu mai întâi respect, trebuie să anticipezi anumite lucruri, situații și să intervii, aici mă refer la angajați, trebuie să le fii și sprijin nu doar angajator care așteaptă rezultate”, ne spunea ea.
În 2012, când preia funcția Lilia Bernic, erau 36 de angajați la substația Gara Feroviară Ungheni. În prezent la gară sunt 25 de lucrători. Și multe dintre cursele de tren au fost anulate. „Luptăm pentru orice bănuț, nici un călător nu urcă fără bilet. În luna martie în trenul București din Gara Ungheni au plecat 203 călători, Ungheni-Iași – 982 călători. Venitul de la cele 3 curse (București, Ungheni-Iași și Chișinău-Socola) – peste 200 mii lei. Când erau și celelalte două curse (Chișinău-Socola și Ungheni – Iași) aduceam la buget peste 400 mii lei”, mai menționează ea.
Un exemplu de determinare și devotament
Cu o vechime de peste trei decenii în domeniu, Lilia Bernic reprezintă un exemplu de devotament și implicare în serviciul căilor ferate. Chiar și în fața provocărilor și restricțiilor, ea rămâne un pilon al comunității feroviare din Ungheni. „La serviciu vin cu plăcere. Monument n-o să-mi pună nimeni, dar nu îmi va părea rău de ce voi lăsa în urmă. Puteți să mă găsiți și la ora 6.00 dimineață, chiar dacă orarul de muncă indică ora de începere a programului – ora 8.00”, zice ea.
Mulțumiri și recunoaștere
În încheiere, Lilia Bernic aduce sincere mulțumiri fostei sale șefe, pentru sprijinul și îndrumarea oferite de-a lungul carierei sale, familiei sale, echipei. Fără de toși acești oameni nu ar fi ajuns cea care este astăzi.