Vara aceasta a fost una plină de surprize și emoții pentru 160 de copii dintr-un șir de sate din raionul Ungheni: Sinești, Cornești, Semeni, Rădenii Vechi, Alexeevca, Cornova, Gherman, Stolniceni și Petrești. Acești copii au avut prilejul să se bucure de o vacanță minunată pentru prima oară în tabere de odihnă din România, oportunitate oferită de către Departamentul Românilor de Pretutindeni.
Corneliu Prepeliță, specialist la Direcția Educație Ungheni, a declarat: „Vreau să menționez că în perioada lunilor mai-iunie, departamentul respectiv a lansat perioada de înscriere în Programul de Tabere ARC-2024. Astfel, m-am implicat activ în înregistrarea copiilor din satele menționate, fiind susținuți și de reprezentanții Mitropoliei Basarabiei. Mă bucur că acest lucru mi-a reușit și sunt sufletește împlinit că acești 160 de copii din raion, care nu au avut posibilitatea niciodată să se odihnească în vreo tabără de odihnă din Republica Moldova, să-și realizeze acest vis.”
Timp de o săptămână, copiii din raionul Ungheni, alături de copii din Ucraina, Franța, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii, au participat la o serie de activități culturale, educative și sportive organizate de voluntarii Departamentului Românilor de Pretutindeni. Aceștia au avut posibilitatea să descopere o parte din România și să-și dezvolte abilități de comunicare cu copii din alte țări.
Activitățile desfășurate s-au axat pe informarea elevilor și tinerilor asupra istoriei, culturii și civilizației românești, vizând totodată păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni.
Un grup de 42 de elevi a fost ghidat de coordonatorii Tatiana Maler de la gimnaziul „Ion Vatamanu” din Pârlița, Svetlana Bejenari, directoarea LT „Alexei Mateevici” din Pârlița, și Galina Rusu, profesoară la LT „Mihai Eminescu” din Ungheni, în perioada 20-30 iulie 2024. Copiii au avut parte de o vacanță de vis la Centrul de Agrement „Oglinzi” din județul Neamț, România.
Pe parcursul acestei perioade, copiii au făcut cunoștință cu alți copii din Franța, Canada, SUA și alte țări. Fiecare zi a fost o provocare, elevii fiind implicați în diverse ateliere de lucru, socializând și jucându-se împreună, vorbind în aceeași limbă.
Excursiile organizate în locuri istorice ale României, precum Cetatea Neamț, Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Muzeul de Artă și Etnografie din Piatra Neamț, Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești, Mănăstirile Văratic, Agapia și Neamț, vor rămâne în amintirea lor. De asemenea, copiii au participat cu interes la activitatea „Vânătoarea de comori”, iar serile îi adunau pe toți la discotecă.
Impresionantă a fost ora spirituală, alături de preotul Nicodim Petre din Iași. La festivitatea de închidere a taberei ARC, momentul culminant a fost focul de tabără, în jurul căruia s-a cântat: „Hai să dăm mână cu mână, toți cu inima română”. Au fost prezentate dansuri populare și moderne și s-au improvizat scenete.
„Greu a fost momentul despărțirii, cu lacrimi, îmbrățișări, cuvinte de adio, dar cu speranța la noi întâlniri,” a relatat Tatiana Maler, profesoară la gimnaziul „Ion Vatamanu” din Pârlița.
De menționat că celelalte grupe de copii din raion s-au odihnit în diverse centre de agrement din România: Centrul de Agrement Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud; Centrul de Agrement Poiana Pinului, județul Buzău; Centrul de Agrement Căprioara, județul Hunedoara; Centrul de Agrement Oglinzi, județul Neamț; Centrul de Agrement Gălăciuc, județul Vrancea și Mănăstirea Caraiman, județul Prahova.