Aceasta speranță e oferită sculenenilor, dar și întreg raionului Ungheni (nota red: Muzeul din Sculeni este unul din cele 3 înregistrate oficial) în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 „Dezvoltarea turismului transfrontalier prin valorificarea tradiţiei, culturii şi monumentelor în regiunea transfrontalieră Ungheni, Republica Moldova – Iaşi, România“.
La moment proiectul a trecut etapa de evaluare administrativă, potrivit spuselor Violetei Petre, director Centru de Resurse şi Atragere a Investiţiilor din cadrul Consiliului Raional Ungheni. Urmează alte etape, care vizează partea tehnico-economică. Ele sunt de durată și nu se poate spune cu certitudine când se va ști dacă va primi finanțare. Aceeași sursă ne mai comunică că din acest proiect la muzeul din Sculeni se vor achiziționa stelaje, stand-uri și se va amenaja un miniteren pentru expoziții în aer liber.
Acum câțiva ani din inițiativa directoarei muzeului, Maria Calin, aici s-a schimbat acoperișul.
Violeta Petre a mai specificat că în cadrul aceluiași program au mai fost depuse alte 2 proiecte de către Consiliul Raional. E vorba de „Reabilitarea serviciilor de sănătate în regiunea transfrontalieră Ungheni-Iași în vederea îmbunătățirii tratării și a detectării de cazuri de tuberculoză” și „Reabilitarea infrastructurii de transport în regiunea Ungheni-Iași în vederea fluidizării traficului către punctul de trecere Sculeni-Primăria municipiului Iași”.
Potrivit unor portaluri de peste Prut în competiţia deschisă în decembrie 2017 au fost înscrise 241 de proiecte, care concurează pentru un total de 89,1 milioane de euro.
Natalia Morari