Începând cu anul 2000 și pânâ în prezent, o femeie din orașul Ungheni trece prin niște experiențe dramatice. Viața a pus-o la multe încercări generate de schimbările din societate și de persoanele apropiate de care a avut și are grijă în permanență. Pe Tatiana am cunoscut-o întâmplător, într-o dimineață, la spitalul raional, unde îngrijea de tatăl ei bătrân. Văzându-mă și pe mine la căpătâiul unui frate de al meu bolnav, a hotărât să-mi destăinuie durerea pe care o are.
”Vreau să vă spun mai întâi că am lucrat mulți ani la o întreprindere din Ungheni împreună cu soțul meu. Eu în calitate de controlor, iar el electrician. Pe atunci administrația întreprinderii a trimis 12 oameni la Dubăsari ca să efectueze anumite lucrări de construcție. În urma unui accident de muncă bărbatul meu și încă unul s-au întors acasă cu traumatisme. Soțul avea arsuri și a fost internat la un spital din Chișinău pentru tratament și mai apoi pentru o intervenție chirurgicală. A suportat trei operații. Pentru a-l trata mi-am pus casa în gaj și am luat un împrumut bancar. În timpul operației soțul a murit, iar pentru a mă achita cu banca casa a fost vândută. Am rămas pe drumuri cu doi copii ai mei și cu alți cinci ai cumnatei mele, pe care îi lăsase în grija soacrei oarbe. ”Neavând altă ieșire, am trăit eu și cu copiii mei un timp la mama mea în satul Blindești, iar pe copiii cumnatei i-am dat la școala internat, pe care evident îi vizitam. Au crescut mari cu toții și acum fiecare e pe drumul său”, povestește femeia, lăcrimând.
Problemele Tatianei nu s-au sfârșit aici, căci alte episoade dramatice i-au marcat viața: ”Mi-am găsit mai apoi un loc de muncă la fabrica de conserve, unde am muncit un timp, după care am trecut și am trăit cu copiii într-un cămin. O altă nenorocire care s-a abătut pe capul meu a fost că apoi mi s-a îmbolnăvit mama de cancer. Am dus-o prin spitale, dar iarăși aveam nevoie de bani și am hotărât să plec în Rusia să muncesc. Între timp sănătatea mamei s-a agravat și am venit acasă. Mama a murit și am înmormântat-o. După aceasta s-a îmbolnăvit grav și tata, a fost paralizat. Acum îngrijesc de el. Se mai tratează la spital și apoi stau cu el acasă”.
Despre etapele grele din viața Tatianei ne-a povestit și Domnica, o fostă vecină de a ei: ”Femeia aceasta și-a trăit viața numai în greutăți, iar toate ele au ruinat-o din punct de vedere material, dar și moral. Ea s-a sacrificat pentru apropiații săi, mai puțin îngrijindu-se de sine”.
Rămasă fără un loc de muncă, la moment Tatiana i-a revenit în continuare să se lupte cu vitregiile sorții. Trăiește din pensia de 650 de lei a tatălui și pensia ei, la fel mică, de 556 de lei, bani din care trebuie să se alimenteze ea și cu părintele bolnav, nemaivorbind de medicamente și alte servicii. ”Sunt foarte disperată, nici somnul nu-mi este somn și mâncarea nu e mâncare. Trebuie să le fac eu singură pe toate, căci am mai avut o soră care a decedat. Mai am o soră, dar are și ea probleme. Copiii îmi sunt departe și nu am niciun ajutor”, spune Tatiana.
Dacă se cunoaște ceva despre situația acestei femei am încercat să aflăm la asistentul social din cadrul Primăriei Ungheni, Ludmila Primac, care ne-a relatat următoarele: ”La moment Tatiana are cerere activă împreună cu tatăl ei pentru ajutor social. Dânsa are o pensie de 556, plus 52 de lei suportul de stat. Tatăl doamnei are pensia de 650 de lei. Venitul lor pentru familie este de 1269 leiplus ajutorul social care face să ajungă la suma de 1742 de lei și 50 de bani, venitul garantat de stat. Plus de asta, mai au prestația lunară de 350 de lei. Vreau să spun că doamna nu este marginalizată, tot ce se cuvine i se oferă”.
Tatiana spune că banii pe care îi primesc nu le permit să acopere toate necesitățile, mai cu seamă acum, când tatăl ei este imobilizat la pat, paralizat și cu cangrenă la picioare: ”Nu doresc nimănui așa soartă. Îmi vine destul de greu să fac față lucrurilor. Nu mă pot duce să muncesc, căci trebuie să-l duc și să-l aduc de la spital. Plătesc pentru a-l coborî sau ridica la etajul 5. Dar se vede că asta îmi este soarta. M-a pus la grele încercări”, vine să completeze femeia.