Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a adoptat o decizie privind tariful la agentul termic furnizat consumatorilor de SA „Comgaz-Plus” (nr. 426 din 22 noiembrie 2019), începând cu 1 decembrie a acestui an, în sumă de 1363 lei pe gigacalorie, în loc de 1432 în sezonul anterior de încălzire.
Pentru a afla dacă prețul la căldură pentru consumatorii ungheneni va scădea, am mers la directorul întreprinderii, Iurie Marcoci. Nu am fost pe aici de mulți ani, de aceea am observat că modificările sunt destul de vizibile – teritoriul este bine îngrijit, în centrala termică, în atelier – pretutindeni este o curtățenie uimitoare, personalul, din câte am înțeles, s-a redus, judecând după dispeceratul care de asemenea s-a mutat în oficiu. Dar vorbim despre tarif.
Mă interesează cum poate fi „întins” costul unei gigacalorii pe metrii pătrați din locuințe? Iurie Marcoci începe să vorbească despre metodologia de calcul a gigacaloriilor pe metru pătrat, care include calitatea gazului, încărcătura termică a fiecărei case și faptul că nu toate blocurile sunt încălzite 100%. În fiecare lună se obține un tarif diferit în funcție de temperatura de afară – serviciul meteo oferă informații contra plată. Situația este mai simplă cu instituțiile de învățământ unde sunt instalate contoare, al căror cost variază de la 15 la 28 de mii de lei.
În ceea ce privește noul tarif, directorul spune că vor lucra cu pierderi, din moment ce acesta nu ține cont de majorarea prețului la energia electrică. De ce, în acest caz, a fost redus? Se pare doar că atunci când tariful la gaz a fost micșorat, căldura a rămas la același preț. Și acum cât va costa căldura pentru consumatori? Am pus această întrebare de mai multe ori și interlocutorul a explicat cu răbdare că nu poate și de ce nu poate răspunde în mod concret la această întrebare. Atât doar că peste câteva zile va fi posibil să vorbim despre cât a costat încălzirea în noiembrie, în plus, la tariful vechi. Dacă s-a ieftinit agentul termic pentru consumatorii individuali în legătură cu reducerea tarifelor vom putea vorbi abia la sfârșitul sezonului de încălzire, deoarece depinde chiar și de cum va fi iarna. De asemenea, depinde de calitatea gazului, informații despre care sunt furnizate lunar de Moldovagaz. Chiar dacă calitatea gazului este perfectă, dintr-un anumit motiv, pentru a produce o gigacalorie, se folosește cu 15% mai mult decât norma. Da, și echipamentul poate fi de vină.
Specialistul întreprinderii, Visarion Munteanu, care a fost prezent în timpul conversației, a menționat că este puțin probabil ca o ușoară reducere tarifară să afecteze costul căldurii pentru consumator. Directorul nu a fost de acord, spunând că la calcul este important fiecare ban. Desigur, nu s-ar discuta despre costul căldurii la metru pătrat, dacă, ca și în Occident, toată lumea ar avea contoare (și dacă ar fi posibil să se reglementeze aprovizionarea, m-am gândit eu). Din păcate, pentru noi este o plăcere foarte scumpă. Și dacă se instalează contoare în fiecare casă? „Ar fi fost posibil dacă nu erau apartamentele deconectate, care plătesc 5%. Vă voi spune în calitate de auditor-economist, e prima mea specialitate, am absolvit Institutul de Comerț și Economie din Lvov – atunci toată lumea ar plăti mult mai puțin. Dacă vecinul nu încălzește apartamentul său, atunci veți avea nevoie de mai multe cheltuieli pentru a-l încălzi pe al vostru. Nu este o coincidență faptul că dacă anterior locatarii erau obligat să asigure 7-8 grade de căldură în apartament, indiferent dacă locuiesc în el sau nu, îl încălzesc sau nu, acum fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să asigure 18 grade”, spune el. Și dacă nu voi asigura 18? Legislația tace în privința pedepsei.
În general, cât va costa agentul termic pentru ungheneni așa și nu am aflat, dacă e mai ieftin sau mai scump decât anul trecut, vom putea vorbi peste câteva luni.