Agricultura integrată este o noțiune nouă, dar de perspectivă, iar producătorii agricoli trebuie să aplice metode noi de lucrare a solului pentru a produce culturi ecologice. Despre aceasta s-a discutat recent în cadrul seminarului „Sistemele agriculturii integrate”, organizat de către SRL „Agrosfera–BM” din Pârlița. La eveniment au fost prezenți agricultori, specialiști din cadrul Direcției Agricultură și Alimentație (DAA), studenți de la Colegiul Agroindustrial din Ungheni.
Victoria Bernic, contabilă șefă la SRL „Agrosfera – BM”, a menționat că dezvoltarea afacerilor inovatoare condiționează creșterea economică în întreprindere, dar și în comunitate. În acest sens, aici a fost deschis un centru de informare și școlarizare, amenajate loturi demonstrative. Totodată dânsa a mai subliniat că tendința întreprinderii este de a trece de la o agricultură intensivă, când se foloseau chimicale, îngrășăminte, la cea integrată. Chiar dacă deja specialiștii aplică această metodă în tehnologie, schimbările se fac treptat.
Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație, a menționat actualitatea, dar și necesitatea agriculturii integrate. Potrivit lui, agricultorii trebuie să învețe, să aplice metode noi de lucrare a solului, care să nu distrugă fertilitatea acestuia. Despre elementele agriculturii integrate a vorbit Larisa Cardaniuc, șefa departamentului fitotehnie și salubrizare la SRL „Agrosfera – BM”: „Agricultura integrată presupune reducerea utilizării îngrășămintelor și pesticidelor, punându-se accent pe cele organice. Trebuie să optăm pentru rotația culturilor, ceea ce agricultorii nu prea respectă”. Iar Ludmila Ursatiev, șefa Direcției Economie și Reforme, crede că noul concept, adică agricultura integrată, trebuie preluat de cât mai mulți agenți economici: „Chiar de este ceva nou, trebuie să îl încercăm, pentru că practica UE arată că este unul benefic”.
În opinia specialiștilor, orice agricultor trebuie să dețină și o fermă, de unde să obțină îngrășăminte organice, care nu distrug solul. „Trebuie să păstrăm unica noastră bogăție – solul. Agenții economici sunt interesați să obțină profituri cât mai mari, dar cu trecerea timpului și folosirea chimicalelor, care dăunează mult, solul își va pierde din fertilitate”, s-a dat cu părerea Tudor Șeptelici, specialist principal la DAA. În acest sens, dânsul a propus ca și statul, prin diferite programe, să încurajeze producătorii agricoli să promoveze agricultura integrată, să crească producție agricolă ecologică.