Problema calității apei potabile continuă să fie acută, în pofida discuțiilor, a măsurilor ocazionale și a proiectelor în derulare, care, cel mai adesea, se limitează la prelegeri despre calitate, distribuirea fluturașilor etc. Cândva fusese inițiată Săptămâna Apei Pure, care se desfășura la începutul lunii iunie și în cadrul ei se prevedeau măsuri specifice, despre a căror implementare mai târziu trebuia de raportat. Poate că acel raport avea un sens, pentru că nu voia nimeni să se facă de rușine în fața altora, de aceea într-adevăr se realiza câte ceva. Apoi, autorul acestei idei a fost schimbat și toată lumea a uitat de acea săptămână. Sau poate de ea nu mai este nevoie, deoarece, înțelegând importanța apei curate, monitorizăm fără încetare calitatea acesteia?
Ca de obicei, mă adresez unui specialist care știe foarte bine răspunsul la întrebarea privind calitatea apei din raionul Ungheni – Serghei Malenda, care în prezent este inspector principal al Centrului Regional de Sănătate Publică Ungheni, iar funcțiile sale includ supravegherea. Potrivit lui, această săptămână continuă să fie necesară, însă după reformarea structurii respective, nu a mai rămas nimeni care să se ocupe de organizare. Deși calității apei trebuie să i se acorde atenție în permanență, nu doar o săptămână pe an.
Interlocutorul a recomandat să corelăm speranța la calitatea apei cu faptul că Uniunea Europeană ar aloca fonduri republicii pentru construcția unor conducte noi și reconstrucția celor vechi cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri. Dar oare nu se va întâmpla ca și cu apeductul care asigură cu apă tehnică 12 mii de locuitori din 12 sate ale raionului, cărora le furnizează apă în sistem Stația de Irigare Ungheni?
Specialistul consideră că nu s-au gândit până la capăt atunci, deoarece, pentru a pompa apa în sistem, ceea ce înseamnă mii de metri cubi, sunt necesare fonduri pentru electricitate, pentru salariile angajaților și pentru restul. Oamenii nu beau acea apă? Nu ar trebui, deoarece au fost avertizați de către primărie.
Cum este calitatea apei în fântâni? Interlocutorul ne-a surprins cu o remarcă neașteptată: apa din ele s-a îmbunătățit în ultimii ani în ceea ce privește indicatorii biologici, la cei chimici, de asemenea, dar nu prea mult. În legătură cu ce? Au început să folosească pentru dezinfecție un preparat nou, dioxid de clor, iar când au prins a-l utiliza, specialistului nu-i venea să creadă: până atunci peste 70% din testele de apa nu corespundeau la indicatorii bacterieni, acum – 30-40. El crede că acesta este un indicator foarte bun, dar în ce privește indicii chimici situația e mai rea, clorinarea nu va ajuta, trebuie de construit stații și de filtrat apa sau chiar de schimbat sursa.
Potrivit specialistului, sunt primării în care se acordă atenție calității apei și unde nu e nevoie de săptămâni sau luni speciale. Printre acestea a menționat comunele Sculeni și Pârlița și Primăria Costuleni – în acest sat ultimele analize ale apei de la robinet au fost destul de bune.
Primarul comunei Pârlița, Stanislav Babuțac, a spus cu regret că apa de la robinet este tehnică. Calitatea nu va fi îmbunătățită nici de săptămână, nici de orice altceva. Nu există rezultate adecvate la analiza apei din fântâni – în sat sunt 153 de astfel de surse. Pentru a le curăța, primăria cumpără anual dezinfectanți de aproape 3000 lei și îi distribuie gratuit proprietarilor de fântâni. De asemenea, oferă ajutor la repararea fântânilor, în acest an au fost aduse în ordine mai mult de 10. Cum ajută?
Cu materiale – unuia cu ciment, nisip, altuia cu vopsea. Fonduri în acest scop sunt prevăzute în articolul pentru amenajarea satului. Potrivit primarului, calitatea apei timp de o săptămână nu o vei îmbunătăți, trebuie să nu se uite despre această problemă și de făcut ceva.
El are dreptate. Dacă oamenii la fel nu ar uita importanța calității apei pentru sănătate, inclusiv pentru generațiile viitoare, probabil că nu ar arunca atâta gunoi pe malurile bazinelor acvatice, ar curăța fântânile, nu ar otrăvi pământul, care deocamdată e binevoitor, în pofida atitudinii barbare față de el.