Săptămâna trecută a fost una încărcată pentru elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni și părinții acestora. Aici s-a desfășurat săptămâna educației media și în zilele de odihnă o serie de seminare-ateliere practice cu genericul „Internet fără griji”.
Săptămâna Educației Media
Veronica Rotari și Silvia Brițcari, profesoare care predau în această instituție cursul opțional „Educația Media”, ne-au declarat că liceul este unul pilot din cele 14 la nivel național la treapta gimnazială. Astfel, aici au decis să se implice activ în diverse activități pentru a ajuta tânăra generație să deosebească informațiile adevărate de cele false încă din școală. Referitor la săptămâna dedicată mass-media cadrele didactice ne-au spus că au stabilit un plan de acțiuni, care le-au reușit cu brio.
În continuare ele adaugă că elevii au elaborat postere „Educația pentru media prin prisma cunoștințelor”, „Sursele de informare”, „Evoluția mass-media și funcțiile lor”. A avut loc și un concurs de imagini „Și culorile vorbesc!”, unde au depus tot efortul. În ultima zi din această săptămână au fost invitați și reprezentanți ai ziarului „Unghiul”, care au răspuns la întrebările elevilor.
Conform spuselor interlocutoarelor noastre, la acest curs vor mai studia Audiovizualul: publicitatea, reclama, știrea; Rolul imaginei în transmiterea mesajului; Receptarea mesajului educativ al filmului artistic, documentar sau de animație; Pericolul manipulării și dependența în spațiul online; Fenomenul „TROLL” și „TROLING” și Jocurile virtuale
Internet fără griji pentru părinți
și copii
La 27 octombrie, instituția respectivă în parteneriat cu compania Moldcell, Centrul Internațional „La Strada” și Centrul de Excelență în tehnologii informaționale „ Academy Kids” a realizat proiectul educațional „Internet Fără Griji”. Activitățile au avut ca scop sensibilizarea și informarea a peste 200 de elevi și părinții acestora, precum și a cadrelor didactice privind riscurile din mediul online, de asemenea navigarea în siguranță pe internet.
Fiecare din partenerii implicați au reușit să ofere grupului țintă informație cu adevărat valoroasă. Astfel, cei de la compania Moldcell le-au vorbit participanților despre protecția datelor cu caracter personal, activarea setărilor de confidențialitate, au abordat soluții practice de tip control parental și utilizarea acestuia. Experții „La Strada” au asigurat suportul informațional și oportunitatea ca elevii și părinții să poată discuta la subiectul abordat cu un psiholog, iar reprezentanții „Tekwill Academy Kids” au antrenat copiii într-un șir de activități interactive.
Atât părinții, cât și elevii au menționat că le-a plăcut buna desfășurare a seminarelor, utilitatea acestora, iar modul de prezentare a informației a fost foarte bine selectat și le va fi util pentru viitor.