Anul trecut, exact pe 20 iulie, în ziua când scriu acest material, la întreprinderea agricolă vestită nu numai în raionul Ungheni, SRL „Agrosfera-BM” din Pârlița, a avut loc activitatea de totalizare a rezultatelor recoltării cerealelor din prima grupă. Directorul general, Nicanor Buzovoi, a spus că pe unele sectoare recolta de grâu de toamnă a atins 58-68 chintale la hectar. Apropo, anul precedent, aici nu a fost organizată sărbătoarea, deoarece de pe un hectar s-au recoltat în medie doar 38 de chintale de grâu. Trebuie de înțeles că nici anul acesta nu au ce sărbători.
Într-adevăr, ce să sărbătorim dacă, așa cum a menționat Nicanor Buzovoi, anul acesta au strâns doar 10 chintale de grâu la hectar și au finalizat recolta în 4 zile? Imaginați-vă cum se simte agricultorul care obținea 60 de chintale, iar acum a treierat doar 10? Erau speranțe la roada de porumb, care s-a semănat și pe 300 de hectare de grâu de toamnă, dar din cauza lipsei de precipitații, abia a răsărit și deja se usucă. Ploaia care căzuse cu o zi înainte a reînviat puțin regina câmpurilor de odinioară, dar dacă umiditatea ar fi fost nu de 5 mm pe metru pătrat, ci de 10, ar fi fost altă vorbă. Floarea-soarelui? Și ea nu pare să promită o recoltă mare, se pot aștepta la zece chintale, nu mai mult.
„Nimic bun. În grădinile oamenilor e aproape aceeași situație. Și un an ca acesta nu numai că nu a fost, eu de când trăiesc nu-mi amintesc ceva asemănător. Putem spune că 15 milioane de lei au fost îngropați în pământ. Nu știu cum vom supraviețui. Dacă statul va compensa cel puțin cheltuielile, vom putea merge înainte. De asemenea, este riscant să iei împrumuturi, pentru că nu se știe ce va ieși din asta”. Nu sunt obișnuită să aud așa ceva de la un optimist precum Nicanor Buzovoi.
Potrivit șefului Direcției Agricultură și Alimentație a raionului Ungheni, Viorel Scutaru, cerealele au fost recoltate acolo unde era ceva de secerat. Undeva rămâne doar să se calculeze pierderile, care nu sunt deloc mici, dacă cultivarea și semănatul unui hectar de grâu costă 6000-7000 de lei. La unele întreprinderi porumbul a fost semănat peste grâul de toamnă, de la care acum nu avem ce aștepta din cauza secetei. Aceasta este o pagubă dublă. Specialistul a menționat că nu își amintește o astfel de situație ca în acest an, când nici culturile de toamnă, nici toate celelalte culturi nu ar fi dat roadă. Iarna a fost fără zăpadă, așa că primăvara rezerva de umiditate din sol era egală cu zero.
În medie, în raion s-a recoltat puțin peste o tonă de grâu de pe un hectar, iar suprafața totală însămânțată a fost de peste 8000 de hectare. În ceea ce privește porumbul și floarea-soarelui, nu se poate aștepta o recoltă bună de pe 70-80% din suprafață și chiar ploile nu vor corecta situația. Până în prezent, nu s-a auzit nimic despre ajutorul acordat agricultorilor din partea statului, iar valoarea totală a pagubelor nu a fost încă calculată. Deși nu există nicio îndoială că se ridică la zeci de milioane.