Pe Artiom Musteață și Gheorghe Ciobanu i-am văzut la Gala Pomilor de Crăciun, concurs dedicat sărbătorilor de iarnă, organizat de Primăria municipiului Ungheni. Dânșii s-au prezentat la concurs cu două lucrări total deosebite, la baza cărora a stat… lemnul. De aici mi-a venit și ideea să-i invit la un dialog să ne spună ei mai multe în ce constă în a lucra cu lemnul și toate imperfecțiunile lui.
— De unde ideea de a lucra în lemn?
Artiom: Toată ideea a apărut în perioada pandemiei. Mă gândeam demult să lucrez cu lemnul. L-am luat mai mult ca pe un hobby. Totul a început de la o riglă de perete de măsurat înălțimea copiilor, aceasta fiind și prima lucrare. De aici ne-am gândit că ar fi bine să deschidem un atelier.
Gheorghe: La fel, pe perioada pandemiei, stând acasă, și deoarece orele de la liceu le făceam on-line, mi-au venit diferite idei. Împreună cu băiatul, am lucrat la un foișor. După care am cofecționat și o fântănă, din lemn și cauciucuri. Și deja, când am aflat de concursul propus de Primăria Ungheni, am venit la Artiom cu ideea de a face ceva din lemn. Astfel la brăduțul prezentat de mine, Artiom m-a ajutat la carcasa din lemn, și eu deja l-am împodobit cu globuri și luminițe.
— De unde vă inspirați?
Artiom: Deoarece suntem în era tehnologiilor, ideile le luăm de pe internet. Acolo putem vedea lucrări și ne putem inspira, totodată putem modifica obiectul la care lucrăm.
Gheorghe: Mai avem și Pinterest, un site foarte cunoscut. Doar că ceea ce vezi pe internet, nu întotdeauna coincide cu produsul finalizat. La foișor, am pornit de la o idee, dar am realizat cu totul altceva. Eu după specialitate, sunt inginer în electricitate, de aici și colaborarea cu Artiom, care îmi este și fost elev, dar am rămas și prieteni. De aceea, când are nevoie de confecționat corpuri de iluminat, eu îi vin mereu în ajutor.
— Ce fel de lemn folosiți pentru a vă realiza obiectele?
Artiom: Tot felul de lemn, începând de la brad și terminând cu stejarul. În dependență de lucrare și de compoziție. Diferă de duritate, de structura lemnului, de design. Mă strădui de fiecare dată, să păstrez lemnul natural, fără multe tăieturi, chiar și aceleași crăpături să fie fără prea multe aplicații.
Gheorghe: Lemnul care a fost folosit în construcții, diferite scândurele, cărora încercăm să le dăm o viață nouă. Tot lemnul pe care îl aducem în atelier, încercăm să-l reutilizăm.
— Ne vorbiți puțin despre articolele din lemn cu rășină epoxidică (epoxy resin)?
Artiom: Este o componență foarte interesantă, foarte capricioasă, și una costisitoare. Cu lemnul, ea se combină foarte bine. Compoziția din epoxy resin întărește lemnul și îl face mai rezistent. În Ungheni, așa ceva este în premieră, atelierul meu este un Startup, încercăm să ne dezvoltăm în direcția respectivă. Prima mea masă la care am lucrat cu epoxy și pe care m-am învățat, a costat în jur de 250 de euro.
— Cât timp vă ia pentru a duce la bun sfârșit o lucrare?
Artiom: În dependență de lucrare. Spre exemplu, brăduții solicitați de cetățeni pentru sărbători, la ei pot lucra 1-2 ore. La un tocător cu epoxy resin, pot lucra chiar și 3 zile, deoarece necesită întărirea soluției, după care urmează prelucrarea.
Gheorghe: Depinde de volum. Eu de obicei mă ocup de materia primă primită, dar iarăși diferă de dorința clientului, lucrul meu poate dura de la 1 oră până la 4-5 ore.
— Și, de obicei, ce solicită publicul? Pentru copii ce lucrări aveți?
Gheorghe: De sărbătorile de iarnă, brăduții au fost cei mai solicitați. Pentru primăvară, avem idei cu lucrări decorative pentru grădini. Ne gândim la trenulețe pentru flori, confecționate din lădițe din lemn, vopsite. Mie foarte mult îmi plac florile, la mine în grădină cresc nuferi. Am până și un ceaun, care servește drept suport pentru flori. De asemenea, ne-am gândit să lucrăm la forma relefiului de munte. Toate aceste lucrări trebuie să le faci mai întâi pentru tine. Ceea ce ține de preferințele clienților, pentru bărbații, colecționari de vinuri, avem suporturi pentru sticlele de vin.
Artiom: Brazii, dar deja ne gândim la diferite lucrări pentru 14 Februarie, de Ziua Îndrăgostiților. Pentru copii am confecționat un corp de iluminat în formă de avion. Avem deja și lucrări trimise în Europa.
— Unde vă desfășurați activitatea?
Artiom: Sediul îl avem în centru, și pe această cale vreau să-i mulțumesc lui Dumitru Roșca, care îmi este și prieten și care mi-a oferit un spațiu, la un preț de chirie modest, unde să pot să-mi desfășor activitățile. El sprijină tineretul să poată să se dezvolte. Primele lucrări, primele corpuri de iluminat chiar împreună cu dumnealui le-am realizat. Datorită prietenilor și cunoștințelor, experimentăm primele încercări. De obicei, începutul este mai greu, instrumentele cu care lucrez, sunt manuale, dar sper ca pe viitor, să dispunem de utilaj performant. Avem deja localuri, pentru care am confecționat corpuri de iluminat, tocătoare.
— Ce vă propuneți pe viitor?
Artiom: În primăvară, plănuim deschiderea oficială a unui local, planurile grandioase țin de deschiderea chiar a unui showroom, unde să-mi pot expune lucrările, deoarece acum lucrăm mai mult la comandă și la cerințele clientului.
Gheorghe: Îl susțin pe Artiom, când are el vreo întrebare sau am eu vreo idee, de fiecare dată ne consultăm pentru a le pune în practică.