Pe 25 noiembrie angajații Biroului de Probațiune Ungheni și cei ai Inspectoratul de Poliție Ungheni au oferit unghenenilor câte o portocală în schimbul promisiunii de a nu aplica violența. Astfel, aceștia au lansat campania de informare și conștientizare privind violența de gen.
„Violența naște violență și cu regret, copiii care au crescut în familiile în care a fost aplicată violența, în viitor, în mare parte preiau acest model de comportament violent. În 2021, agresorii familiali vor fi conectați la dispozitive electronice, cu ajutorul cărora, polițiștii vor supraveghea, ca aceștia să nu se apropie de victime”, a evidențiat Irina Șișcanu, șef al Biroului de Probațiune Ungheni. Potrivit dânsei, persoanele care au fost supuse violenței, inclusiv membrii familiei, vor purta câte un dispozitiv, iar în cazul apropierii agresorului, semnalele emise de dispozitiv vor avertiza reprezentanții forțelor de ordine, precum și victimele despre apropierea agresorilor. Această brățară va fi pusă delicvenților imediat după pronunțarea de către judecători a ordonanțelor de protecție a victimelor.
Pe parcursul anului 2020, conform datelor IGP, au fost înregistrate 1650 cazuri de violență în familie și peste 2000 de victime în Republica Moldova.
Conform datelor prezentate de către Inspectoratul de Poliție Ungheni, în perioada ianuarie 2020 – noiembrie 2020 au fost trași la răspundere penală – 102 bărbați care au aplicat violență asupra femeilor. Cifră în scădere, în comparație cu cea din anul trecut, care a fost de 149 de cazuri. Pe parcursul celor 10 luni ale anului curent, la evidență au fost luați 76 agresori familiali, cifră în creștere, față de anul 2019, când au fost înregistrate 60 cazuri.
„Colorează lumea în oranj: Finanțează, Răspunde, Prevină, Colectează!”
La nivel național Organizația Națiunilor Unite în Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice locale și centrale, comunitățile internaționale și societatea civilă se alătură Campaniei Secretarului General al ONU, care marchează eliminarea violenței împotriva femeilor „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” (25 noiembrie – 10 decembrie 2020) cu genericul global: „Colorează lumea în oranj: Finanțează, Răspunde, Prevină, Colectează!”.
Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen, în Republica Moldova, va fi axată pe importanța prevenirii violenței, precum și pe disponibilitatea serviciilor destinate supraviețuitoarelor violenței, acestea fiind esențiale în contextul COVID-19. În cadrul campaniei, Organizația Națiunilor Unite în Moldova, împreună cu Guvernul Republicii Moldova, Parlamentul, autoritățile publice locale, organizațiile societății civile și comunitățile internaționale, cu motto-ul campaniei globale “Colorează lumea în oranj: Finanțează, Răspunde, Prevină, Colectează!” și cu sloganul local „Uniți împotriva violenței”, planifică să organizeze un șir de activități online și offline, precum și campanii în mass-media și pe rețelele de socializare, în vederea combaterii stereotipurilor de gen, sensibilizării populației cu privire la importanța disponibilității serviciilor esențiale destinate supraviețuitoarelor violenței și încurajării femeilor care suferă din cauza violenței să vorbească și să raporteze cazurile de violență.
Iluminarea Scuarului „Grigore Vieru” din Ungheni în oranj și pictură murală
Cu sloganul „Colorează lumea în oranj” și cu scopul de a sensibiliza cetățenii privind violența împotriva femeilor, în Republica Moldova, Campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” este lansată de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor, la data de 25 noiembrie, cu iluminarea Scuarului „Grigore Vieru” din Ungheni, ca un semn al solidarității pentru un viitor luminos.
Drept continuare a experienței anilor precedenți, Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen implementată de către UN Women Moldova va implica tineri și tinere în activități artistice creative. În acest an, va fi organizat un atelier creativ cu adolescenții din Ungheni pentru realizarea unui graffiti cu tematica eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor. Până la sfârșitul campaniei, care se va încheia pe 10 decembrie, pe străzile orașului Ungheni va apărea și o pictură murală profesională dedicate combaterii violenței în bază de gen.
Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor este marcată, anual, în data de 25 noiembrie. Această zi este numită „Orange Day”, iar culoarea dedicată acestui eveniment este portocaliu, ceea ce reprezintă viitorul fără violență împotriva femeilor.