Statisticile arată că, zilnic, 1- 2 femei din Republica Moldova primesc diagnosticul de cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile, o femeie este răpusă de această boală. În raionul Ungheni 112 femei stau la evidența medicului oncolog, 7 dintre acestea sunt din ultimele 9 luni ale anului 2023. După evoluția bolii: 29 sunt în stadiul I, 33 – II; 38 – III, 7-IV, restul au stadiu nedeterminat fiind în faza de consultații.
În acest context, în cadrul secției consultative a IMSP Spitalului Raional Ungheni, săptămâna trecută a fost lansat primul centru de colposcopie din Rețeaua Națională. Acesta va contribui la reducerea incidenței cancerului de col prin identificarea precoce a leziunilor precanceroase.
Diana Văluță de la Centrul Național de Colposcopie, a declarat că evenimentul e foarte și foarte important, pentru că serviciile de screening de col uterin sunt mai aproape de beneficiare.
Elvira Stați, vicedirectoare IMSP Spitalul Raional Ungheni, a precizat că acest serviciu va fi în viitor unul regional. „Aici vor beneficia pe viitor de consultații și femeile din Nisporeni și Călărași”, a specificat ea.
Ea a mai menționat că se va lucra în coordonare și sub ghidarea specialiștilor din cadrul Institutului Oncologic și al Institutului Mamei și Copilului.
Femeile după efectuarea testului citologic / Papanicolau și dacă vor avea nevoie de investigații suplimentare de colposcopie, vor putea face acest lucru în fiecare zi de marți de la ora 9.00 până la 12.00, Secția consultativă (Nota redacției: secția Consultativă a IMSP Spitalul Raional Ungheni se află în sediul Centrului de Sănătate Ungheni), etajul 5, of. 514, medic specialist calificat în colposcopie Caliga Gheorghe.
Trebuie să menționăm că Rețeaua Națională a fost lansată în noiembrie și prevede modernizarea a 12 unități de colposcopie în întreaga țară. Această realizare semnificativă a devenit posibilă colaborarea eficientă dintre Ministerul Sănătății, UNFPA în Moldova și sprijinului generos oferit de Marea Britanie.
Ce este colposcopia?
• Examinare Avansată: Procedura implică examinarea colului uterin cu ajutorul unui microscop special pentru a mări imaginea.
• Neinvazivă și Nedureroasă: Realizată în afara organismului, colposcopia este o procedură nedureroasă, având o durată de aproximativ 15 minute.
• Eligibilitate: Serviciul este disponibil pentru femeile depistate cu rezultate anormale la testul Papanicolau.