În acest an tema evenimentului a fost „Vița de vie și vinul: practici agricole, sociale și spirituale”
La 24 octombrie la Palatul Culturii Ungheni s-a desfășurat Simpozionul științifico-practic național „In memoriam folcloristul Efim Junghietu”, cu genericul „Vița de vie și vinul: practici agricole, sociale și spirituale”.
Potrivit Galinei Moraru, specialistă principală la Secția Cultură și turism Ungheni și una dintre membrele comitetului de organizare a simpozionului, scopul „In memoriam folcloristul Efim Junghietu” este consolidarea metodologiei de cercetare etnologică a mediului etnocultural local în vederea consemnării, valorificării și promovării practicilor agricole, sociale și spirituale privind vița de vie și vinul. „La această ediție ne-am propus următoarele obiective: Culegerea, prezervarea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor etnofolclorice inerente practicilor agricole, sociale și spirituale privind vița de vie și vinul; Urmărirea mutațiilor privind evoluția practicilor agricole, sociale și spirituale privind vița de vie și vinul; Cercetarea sub diverse aspecte a practicilor agricole, sociale și spirituale privind vița de vie și vinul.
Reconsiderarea patrimoniului cultural immaterial integrat în circuitul social al comunităților rurale și a indivizilor, în special a tinerei generații” ne mai specifică Galina Moraru.
Programul simpozionului a fost unul complex: comunicări științifice la temă (Semnificația cutumiară a vinului și a viței de vie în mentalitatea tradițională, Vinul: promovarea tradițiilor vitivinicole, Vița de vie și vinul în folclor, Vița de vie în tratamentele naturiste, Viile pârlițene între muncă și artă. Drumul vinului, Tehnici și cunoștințe legate de meșteșugurile confecționării utilajelor viticultorilor, Strugurele, frunza de vie – motiv brodat, croșetat, țesut, cioplit, Vița de vie în cultura florițoienilor, Vița de vie: de la plantat până la toasturi ca la Mănoilești, Creșterea viței de vie, obiceiuri și tradiții de la Măgurele, Vița de vie și derivatele ei în alimentație. Prepararea „bucatelor”, Vinul – element sacru) prezentate de diverși specialiști, vernisarea expoziției de fotografii ,,Vița de vie și vinul ca ocupație rurală”. Inaugurarea expozițiilor tematice (Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni): ,,Ustensilele vierilor”, ,,Strugurele croșetat, brodat, cusut, încrustat” și a mai fost prezentat un program artistic.