Timp de mai multe ore am patrulat în raionul Ungheni cu un echipaj al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), Direcția Patrulare „Centru” .
Cele mai dese încălcări, înregistrate de către polițiști, au fost depășirea limitei de viteză și defecțiuni la sistemul luminos al autovehiculului.
Seara nu a trecut fără incidente. La un autoturism a căzut o roată în timpul deplasării, în mașină se aflau doi copii. O motocicletă a derapat de pe traseu. În ambele cazuri nimeni nu a avut de suferit. Un șofer a încredințat conducerea automobilului unei persoane, care nu avea permis de conducere. În rezultat, au fost amendați cu 3 mii lei fiecare. Îmbucurător este faptul că nicio persoană nu a fost surprinsă în stare de ebrietate la volan, fapt care este îmbucurător.
Experiența a început dintr-o comună a raionului Ungheni
La doar câteva minute după ce am pornit pe traseele din raion, inspectorii, Sergiu Rădvan, inspector superior, și Ion Beleniuc, agent șef, au stopat un autoturism. Motivul e că șoferul a schimbat direcția de mers fără a semnaliza. Totodată, autovehiculul mai avea modificări la sistemul luminos. Conducătorul auto a recunoscut încălcarea și a promis că va înlătura defecțiunea. Prin urmare s-a ales doar cu o avertizare.
Unui autoturism i-a căzut roata din mers
În timp ce ne îndreptam spre orașul Ungheni am întâlnit o mașină căreia i-a căzut roata în timp ce se deplasa. În mașină mai erau doi copii. Din fericire nimeni nu a avut de suferit. Incidentul s-a produs într-o localitate rurală, prin urmare mașina nu avea viteză. „Dar dacă incidentul se producea pe un traseu din afara localității unde vehiculele merg cu 90 km/h atunci riscul derapării acesteia de pe traseu ar fi fost inevitabil”, îmi spune Ion Beleniuc. Inspectorii au ajutat șoferul să instaleze roata de rezervă. Aceasta neavând șuruburi de fixare, agenții l-au îndemnat pe șofer să scoată câte un șurub de la celelalte roți și să-și continue drumul cu prudență sporită până la cel mai apropiat service pentru autovehicule.
„Nu aveți voie să opriți mașinile după 11 noaptea”
Timp de 30 minute ofițerii de patrulare au monitorizat traficul și viteza de deplasare a autoturismelor ce se deplasau pe un sector de drum cu risc sporit de producere a accidentelor, aflat pe traseul R1 Chișinău – Ungheni, folosind un aparat radar de tip pistol. În mai puțin de jumătate de oră trei șoferi au fost documentați pentru depășirea limitei de viteză. Fapt ce demonstrează că anume această încălcare se menține în topul abaterilor comise de conducătorii auto. Pe numele tuturor au fost întocmite procese contravenționale, explicându-li-se termenul de achitare a amenzii. Unii și-au recunoscut vina, în schimb alții acuzau verbal polițiștii de faptul că nu își desfășoară munca onest. Polițiștilor li s-au mai adus învinuiri de la participanții din trafic că nu au dreptul de a opri mijloacele de transport după ora 23:00. Amintim că angajații INSP patrulează 24/24 drumurile din R.M. și potrivit Regulamentului Circulaţiei Rutiere Pct. 11 lit. i : Conducătorul de vehicul, este obligat: să oprească imediat vehiculul la semnalul: – agentului de circulaţie; – polițistului; – membrului echipei mobile a Poliţiei de Frontieră; – ofiţerului echipei mobile a Serviciului Vamal; – nevăzătorului care traversează strada în orice loc (la semnalul dat prin ridicarea bastonului alb); – colaboratorilor abilitaţi cu funcţii de control în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane. La fel au fost acuzați că își desfășoară serviciul nu în interesul oamenilor.
Un șofer după documentare a plecat, având la activ 13 puncte de penalizare. Acesta trebuie să fie foarte atent pe viitor, pentru că atunci când acumulezi 14 puncte ți se suspendă dreptul de a conduce mijloace de transport pe o perioadă de jumătate de an.
Chiar dacă nu avea permis, cerea să i se explice motivul stopării
Cea mai mare amendă, a primit-o un șofer ce a permis conducerea propriului autoturism unei persoane ce nu avea dreptul de a conduce vehicule, încălcând astfel articolul 231.4 al Codului Contravențional. Acesta a încercat să justifice fapta sa, cum că are permis de o perioadă mai mare de 3 ani, astfel poate să ofere ore de instruire. Între timp, RCR prevede că instructajul se face doar în prezenţa instructorului legitimat al unei școli auto, iar vehiculul destinat instructajului trebuie să fie echipat corespunzător. Chiar dacă nu avea permis persoana care se afla la volan cerea de la polițiști explicații privind motivul stopării. Ambii participanți la trafic s-au ales cu amenzi a câte 3 mii lei fiecare.
Problemele cu care se confruntă polițiștii de patrulare
Noile proiecte de legi ce prevăd oportunitatea șoferilor de a nu avea fizic cu ei permis, certificat de înmatriculare și polița de asigurare vor îngreuna activitatea polițiștilor. Sergiu Rădvan, ofițer în cadrul INSP Direcția Patrulare „Centru” ne-a comunicat că ce ține de noile proiecte de lege, activitatea lor va fi un pic mai dificilă. „Personal văd și unele probleme legate de aplicațiile de verificare a datelor despre mașini și șoferi. Spre exemplu, putem opri un autoturism într-o zonă unde internetul nu prea merge și noi nu putem să verificăm, dar la noi este specific că mulți conduc o unitate de transport, nefigurând ca proprietar, noi când controlăm după numărul de înmatriculare putem vedea că proprietarul deține toate actele, dar, de fapt, în același timp la volan poate să fie o persoană care are încălcări”, a specificat acesta.
O altă problemă mai este că agenții de patrulare se aleg des cu contestații și chemări în instanța de judecată sub pretextul că își depășesc atribuțiile de serviciu. „Des suntem insultați verbal și chemați în instanța de judecată uneori. Problema este că oferim multe drepturi conducătorilor și puține obligațiuni, iar respectul nostru în viziunea societății este afectat de asta”.
Din spusele colaboratorilor în Ungheni încălcări sunt multe de la parcări neregulamentare a autoturismelor, până la necuplarea centurii de siguranță. Însă, cea mai frecventă încălcare e depășirea limitei de viteze. Au fost ture când polițiștii au aplicat în jur de 50 procese contravenționale.
O practică greșită folosită pe larg de conducătorii este activitatea grupurilor de pe rețelele sociale, unde se înștiințează despre locul aflării Poliției de patrulare. „Așa se protejează persoanele care cel mai des încalcă, care conduc în stare de ebrietate. Un șofer responsabil nu are nevoie de așa un grup, în schimb cei mai puțin responsabili le utilizează, având scopul de a se eschiva de la răspunderea pentru încălcările pe care le fac”, a specificat Sergiu Rădvan inspector superior.
Mesajul redacției
Imaginea ofițerilor de patrulare și a poliției în general nu se bucură de multă simpatie în societate. Totuși, ei lucrează în interesul nostru, mențin ordinea publică 24/24 ore. Contează limbajul și respectul pe care îl folosim în raport cu poliția. Uneori încălcăm cu toții din varii motive, este important să ne asumăm faptele, dovedind respect și înțelegere asta vom primi în schimb.