O mușcătura de căpușă, dacă insecta nu este înlăturată imediat și locul nu este spălat cu apă curată cu săpun și prelucrat cu tinctură de Iod sau alcool etilic, poate deveni extrem de periculoasă, pentru că se poate ajunge la maladii grave precum encefalita de căpușă sau boala Lyme. Specialiștii atenționează că lunile mai-iunie sunt perioada cea mai activă în care căpușele apar.
Solicitată de IPN, Victoria Burlacu, biolog în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, susține că boala Lyme se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie, care se extinde, iar în următoarele zile, pacientul poate manifesta febră, dureri de cap, de mușchi și de articulații.
Victoria Burlacu menționează că aceste insecte preferă locuri precum păduri umbroase și umede, poienițe cu multă iarbă, câmp deschis cu arbuști, parcuri, bazine acvatice cu o vegetație abundentă etc. Căpușele se adăpostesc sub frunze și printre rădăcinile ierburilor.
Specialista vine cu mai multe recomandări despre cum ar putea fi evitată o mușcătura de căpușă. „Când mergeți la plimbare, camping, pescuit sau alte activități în aer liber, să purtați haine de culoare deschisă și care vă acoperă brațele și picioarele. De asemenea, la plimbare trebuie să mergeți pe mijlocul cărărilor și să inspectați periodic mâinile pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele”, susține Victoria Burlacu.
La întoarcere din spațiile menționate mai sus, ea recomandă să se verifice hainele și lingeria de corp și să se analizeze minuțios corpul în fața oglinzii. În cazul copiilor, se analizează regiunile de sub braț, genunchi, abdomen, gât și cap și se pieptănă părul cu un pieptene des
Pentru ca o căpușă să fie înlăturată, nu se recomandă răsucirea, smulgerea sau strivirea acesteia. Aceste proceduri ar putea duce la transmiterea unor bacterii sau viruși. Specialiștii vin cu recomandarea de a înlătura insecta cu ajutorul unei pensete cu vârful ascuțit.
Victoria Burlacu menționează că persoana mușcată de căpușă, odată ce observă apariția semnelor de boală, cum ar fi febră moderată, slăbiciuni, dureri în articulații și mușchi, trebuie să se adreseze imediat la medic.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, în ultimul deceniu au fost raportate peste 1600 cazuri de îmbolnăviri provocate de mușcături de căpușe.