O mamă acuză organele de drept din raionul Edineţ că ar fi investigat cu încălcări circumstanțele în care fiul său, de 25 de ani, a fost omorât la începutul lunii august anul trecut. Femeia a scris zeci de scrisori autorităților în speranța că va afla adevărul.
Într-o conferință de presă la IPN, Angela Paleva, spune că fiul ei s-a stins la ușa secției de reanimare, iar acțiunile medicilor au fost departe de a încerca să-i salveze viața. Femeia acuză că mai multe probe delicte lipsesc din dosar, inclusiv înregistrări video care ar face lumină în acest caz, iar fotografiile de la fața locului au fost anexate selectiv. Femeia mai spune că nu poate obține descifrarea convorbirilor telefonice ale fiului, pentru a completa tabloul celor întâmplate. Analizând și suprapunând documentele anexate la dosar cu informațiile pe care le-a aflat post-factum despre seara tragerii, femeia are convingerea că s-au omis sau s-au ascuns intenționat multe lucruri, ceea ce a dus la calificarea cazului ca omor simplu și nu unul comis cu o deosebită cruzime.
Victor Panţâru, avocatul familiei, a precizat că victima a fost înjunghiată de cel puțin 13 ori. Ceea ce a urmat după noaptea de 7 august 2019, când victima a fost înjunghiată, poate să vorbească despre interesul organelor de drept de a ascunde adevărul sau de incompetența acestora de a examina obiectiv și corect o crimă. Avocatul afirmă că materialele dosarului sugerează o incompetență grasă a organelor de drept din Edineţ în investigarea și aflarea adevărului pe acest caz. La dosar sunt anexate materiale care ar sugera consumul drogurilor până la întâmplarea tragediei, dar este și o expertiză medico-legală care nu confirmă consumul drogurilor. Potrivit avocatului, acest fapt este unul grav deoarece instituțiile de medicină legală nu sunt asigurate cu reactivele necesare pentru a developa existența sau lipsa prezenței drogurilor în organismul uman.
Victor Panţâru a relatat că autoritățile au fost anunțate despre tragedie la ora 00.35, pe data de 7 august 2019. La ora 00.40 a sosit ambulanța. Poliția a venit tocmai peste 40 de minute. Până atunci, medicii nu au intervenit, deși victima avea răni deschise și sângera. S-a așteptat să vină poliția să facă fotografii la fața locului. Acțiunile care au urmat descriu comportamentul poliției și al medicilor de pe ambulanță față de un cadavru, nu față de un om care era încă viu. Avocatul precizează că procurorii au considerat că inacțiunea medicilor a fost ceva firesc și nu au deschis nicio anchetă.