Mai multe nedumeriri, confuzii și discuții aprinse a generat legea nr. 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în special a lucratorilor din cultura. Ea a scos la iveala faptul ca autorita.ile publice locale nu au purtat discu.ii cu angaja.ii sau ca nu vor avea destule fonduri pentru a le achita salariul, care acum s-ar ridica în mediu pâna la 5 mii de lei. Bani în buget le-ar ajunge cel mult pâna în luna mai.
La cel sărac nici boii nu trag
După mulți ani de lucru în condiții greu de imaginat, potrivit Mariei Bolotovici, șefa Secției Cultură și Turism Ungheni – oficii neîncălzite cu pereții acoperiți cu promoroacă, care a adus până la șubrezirea sănătății lucrătorului în cultură, de multe ori nu li se asigura nici necesarul pentru a organiza evenimente, de aceea scoteau bani din buzunarul lor sau al rudelor pentru a organiza o activitate culturală în localități -responsabilii din domeniu au răsuflat ușurați că vor primi un salariu, care le va asigura o viață decentă. Însă, bucuria lor a fost de scurtă durată.
Despre acest lucru neau comunicat și la telefonul redacției. Conform spuselor interlocutorului nostru, autoritățile publice locale ar face posibilul și imposibilul de a nu le da salariul, care li se cuvine conform noilor modificări ale legii menționate mai sus. Același lucru a fost confirmat și de șefa Secției Cultură și Turism la întâlnirea de săptămâna trecută cu primarii și angajații din acest domeniu. Ba mai mult, dânsa spune că unii ar veni cuv lacrimi în ochi și se plâng de situația de a fi impuși să treacă de la o funcție la alta, alții au primit bani pentru funcția de bibliotecar chiar dacă la ședința Consiliului Local s-a adoptat decizia de a fi bibliotecar principal. Ea și-a exprimat regretul că în hotărârile lor de a face unele remanieri în organigramă autoritățile publice locale nu au fost transparente, specificând că nu ar fi fost discutate aceste chestiuni cu salariații din domeniu, ba chiar unii ar fi fost impuși să accepte să lucreze cu jumătate de salariu.
„Noi, primarii, nu suntem cei care cerem salarii mai mici pentru angajații noștri”
Ana Dicusar de mai mulți ani este primar al satului Cetireni. Dânsa spune: „Am dorit să fim corecți și am ridicat deciziille consiliului local încă din 2012, unde am văzut că directorul casei de cultură este director artistic pe statele de personal și directorul de bibliotecă este doar director și nu director-șef. Asemenea date sunt și la Direcția de Finanțe și oricând pot fi verificate. Mai târziu au fost niște modificări la statele de personal. Consider că a fost o mică eroare în legislație, arfi trebuit să fie stabilit ce înseamnă funcția de director de instituție și câți subordonați poate avea. Ni s-a spus, spre exemplu, la bibliotecă, că dacă nu are pe nimeni în subordine atunci e director și nu director-șef. Sunt unele neclarități, chiar și la nivelul angajaților din primărie, deoarece un contabil-șef ar primi mai puțin ca un director-șef al unei instituții de cultură, însă dacă acesta din urmă ar fi director artistic, atunci se egalează. Nouă, primarilor, nu ne este clar când li se achită pentru performanță: în momentul când este introdus în fișa de post că angajatul trebuie să îndeplinească anumite activități sau atunci când el organizează niște evenimente adăugătoare. Primarii nu sunt cei care cer salarii mai mici pentru angajații noștri”.
Galina Varvariuc, primarul comunei Valea Mare, a menționat: „În primul rând, vina o poartă parlamentarii care au adoptat legea. Trebuia să fie majorarea de salarii. Dacă acesta s-a mărit de 3 ori și la personalul auxiliar s-a mărit cu 300 lei. Astfel, omul acela face gălăgie. Este o evaluare în domeniul educației, nu vreau să-mi iau asupra mea păcate, dar fiecare să ne autoevaluăm și o să vedem prețul pe care-l punem muncii noastre. Chem pe toți să fim reali să ne luăm salariul pe care-l merităm. Cum un director de gimnaziu, care are în subordine 37 de pedagogi și personal auxiliar, în total 50 de angajați, primește un salariu de 6800 de lei, iar un director de casă de cultură cu o singură persoană în subordine, care e femeia de serviciu, aproape la fel?”.
Totuși, specialiștii nu își pot explica cum poate o bibliotecară, spre exemplu, să fie bibliotecară principală când nu are niciun angajat în subordine. Vadim Pîslaru, specialist în cadrul Secției Culturăși Turism, a precizat că odată ce în gestiunea acestei persoane este o instituție și un buget, atunci ea este director sau șef și acest lucru este stipulat clar în legislație. Tatiana Struc, șefa Direcției Finanțe, a menționat că de mai mult timp era necesar să se expedieze scrisori la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ca să se facă anumite clarități la denumirea funcțiilor și acum nu ar fi fost această confuzie. Maria Bolotovici a specificat că astfel de adresări au fost trimise cu referire la ajustările ce trebuie făcute la legea nr. 270.
Potrivit specialiștilor de la secția respectivă, în raionul Ungheni activează 62 de case și cămine culturale, 56 de biblioteci, 5 școli muzicale, 3 muzee, mai multe colectivemodel și centre de meșteșug.
Reamintim cititorilor, că în luna octombrie 2018 la unul dintre briefingurile săptămânale ale Partidului Democrat a fost anunțată majorarea salariilor bugetarilor. Conform datelor oficiale, în domeniul culturii peste 6000 de angajaţi beneficiază de creșteri salariale de circa 80%.