Încă o dată vom vorbi privind compensația la căldură, despre care în numărul trecut ziarul „Unghiul” a scris din nou.
Un cititor pedant s-a interesat de ce în unele sate sunt destul de mulți beneficiari de compensații, în altele ar fi puțini. De altfel, și această problemă a fost discutată în paginile ziarului, atunci când s-a vorbit despre ajutorul social, jurnaliștii, de asemenea, s-au întrebat de ce într-un sat procentul beneficiarilor e cu mult mai înalt decât în cel vecin. Cineva dintre primari chiar s-ar fi supărat, de ce la ei sunt puțini cei cărora le ajută să supraviețuiască aceste indemnizații, chipurile, primăria ar fi suspectată că ar lucra rău. Dar întrebarea „de ce” a rămas oricum.
Poate, într-un sat trăiesc oameni mai bogați, sunt mai mulți tineri, e mai mare numărul celor plecați în străinătate care își susțin familia? Sau, într-adevăr, pe alocuri nu lucrează suficient asistenții sociali?
Primarul satului Bușila, Valeriu Todirică, nu este de acord cu ultima remarcă. Dimpotrivă, el consideră că la ei „ștacheta” e foarte ridicată. Chipurile, dacă legea prevede așa, altfel nu poate fi. De exemplu, la primărie a venit o femeie care are patru copii. Doi dintre ei sunt născuți în Rusia și au certificate de naștere din această țară. Ea are dreptul la compensație pentru sezonul rece, însă ca să o primească trebuie să înregistreze aici, în Moldova, copiii născuți în altă țară, să perfecteze documentele rspective, abia atuinci se va putea vorbi cu privire la ajutorul social și la compensație. Sau un alt caz. O femeie tânără care are copii locuiește la părinți, iar tatăl ei nu are buletin de identitate. Astfel de momente care, la prima vedere, par mărunțișuri, sunt foarte multe. Nu-i rău, spune primarul, să primești un ajutor lunar, dar ce va face familia atunci când va trebui să restituie toată suma pe câteva luni? Pentru alții nu poate vorbi, ci doar despre primăria în cauză, unde oamenii vin cu problemele lor și specialiști se străduiesc să explice totul în așa fel ca întrebări să nu apară.
Într-adevăr, de ce în satul Bușila compensație la căldură primește, conform unui calcul estimativ, fiecare al 26-lea locuitor, iar în Unțești – fiecare al 7-lea, în Zagarancea – fiecare al 22-lea, iar în Bumbăta – fiecare al 8-lea, în satele Cornești, Teșcureni, Costuleni, Măgurele – fiecare al 10-lea, iar în comuna Agronomovca – fiecare al 17-lea, în Ungheni — al 26-lea, dar de oraș nu vom ține cont, fiindcă aici și pensiile sunt un pic mai mari, și la capitolul locuri de muncă stăm mai bine.
În opinia Galinei Varvariuc, primara comunei Valea Mare, în care compensații la căldură primește aproape fiecare al zecelea locuitor, este posibil ca oamenii să fie prost informați și ei pur și simplu nu știu despre ea, sunt și oameni mai sfioși care nu pot veni la primărie cu problemele lor, există și din cei cărora le este greu să se deplaseze. Asistenții sociali de pe loc, de exemplu, nu doar vizitează și deservesc beneficiarii, dar, de asemenea, merg pe la case, se interesează cine și cum trăiește. Anul trecut, bunăoară, a fost depistat un sătean care acum primește compensație la căldură. Și ea, când se întâlnește cu oamenii la adunări, le spune ca ei despre ajutorul social și compensare să-și anunțe vecinii și dacă acestora le este greu să vină la primărie, să aducă documentele necesare în locul lor.