Tot ce procurăm la piaţă, o facem pe propria răspundere, precum şi bazându-ne pe onestitatea vânzătorilor. Aceasta susţine Valeriu Echim, şeful Direcţiei Siguranţa Alimentelor (DSA) pe raionul Ungheni, drept răspuns la întrebările adresate de ungheneanul Oleg Moraru. Ultimul, a venit la redacţie, deranjat de faptul că un angajat al direcţiei respective – medic veterinar şi nu un specialist în fito-sanitarie – ar fi luat proba de laborator la produsele vegetale. În cazul de faţă, la struguri. „E de râs. Cum poate un medic veterinar să facă analiza la poamă? Toată viaţa a lucrat cu animalele, dar acum e responsabil de produsele vegetale”, se lamenta acesta. În acest sens, Valeriu Echim susţine că se conduc după un regulament care motivează acţiunile medicului de la laboratorul sanitar-veterinar şi că acesta este în drept să elibereze certificatul fito-sanitar: „Medicul veterinar, care face expertiza la piaţă, răspunde şi de produsele vegetale. Asta spune legea. E o specialitate cu spectru larg”. Un alt fapt punctat de Echim ar fi că medicul nu trebuie să vină la vânzător ca să ridice mostra pentru probă, ci invers.
Adică persoana care vinde trebuie mai întâi să obţină certificatul fito-sanitar: „Vânzătorii nu respectă această prevedere, iar medicul e nevoit să vină în piaţă. Până la urmă nici loc nu ar trebui să i se ofere în piaţă până nu au certificatul de la DSA”.
Totodată, Oleg Moraru spune că în ziua cu pricina, mai multe persoane vindeau struguri şi că acel medic ar fi pus strugurii pentru analiză într-un singur pachet. „Cum va înţelege cine a tratat poama cu nitraţi şi cine nu. Analiza care se face nu e obiectivă”, zice ungheneanul. Şeful DSA menționează că medicul trebuie să preleveze mostre şi să le pună în pachete diferite. „Se analizează aspectul produsului, întrebăm dacă a fost tratat chimic. Apoi dacă prezintă careva semne sunt supuse controlului la aparat”, continuă dânsul. Cert e că şi aparatele cu pricina, din spusele interlocutorului, sunt vechi.
O altă nedumerire a ungheneanului care s-a adresat la redacţie e şi faptul că medicul-veterinar ar fi adunat prea mulţi struguri de la un singur vânzător: „Avea o sacoşă cu vreo 2 kg de poamă. Şi încă îi mai spunea vânzătorului de care struguri să adauge. Adică eu cumpăr de la piaţă produsele, dar ei, cu scuza că iau pentru expertiză, îşi fac provizii”. Întrebat ce cantitate de struguri trebuie să fie prezentate expertizei, Valeriu Echim nu a putut da un răspuns exact, însă a subliniat că nu 2 kilograme.