Săptămâna trecută, într-un local din Ungheni a avut loc întâlnirea absolvenţilor şcolii de opt ani din Bereşti, promoţia anului 1966. După aceasta acolo a fost şcoala nr. 5 din Ungheni. Organizatorul şi însufleţitorul ei, Mihai Roşca, a cărui viaţă, ca a majorităţilor colegilor săi de clasă, e legată de Ungheni, povesteşte cu lacrimi în ochi că a dorit foarte mult să se întâlnească cu pedagogii, dar, cu părere de rău, a putut veni doar Elena Efrim, învăţătoare emerită.
Această întâlnire de suflet pentru băieţii şi fetele din 1966 a fost plină de o tulburare neobişnuită – doar s-au întâlnit pentru prima dată după 50 de ani – amintiri frumoase, puţin cam triste, deoarece nu mai sunt mulţi dintre pedagogii iubiţi şi colegii de clasă. Dar în sufletele lor trăieşte amintirea luminoasă a dirigintei de clasă Eva Galuzinschi, pedagogilor Sava Colibă, Tamara Vignan şi Andrei Vignan. Mihai Roşca spune că au avut profesori foarte buni. El şi l-a amintit pe primul său învăţător, căci a terminat 4 clase în Zagarancea – Sava Carpenco. Potrivit fostului elev al şcolii din Bereşti, profesoara Ana Gorohovschi în prezent trăieşte în America, Liubov Nistreanu e în Ungheni, dar starea de sănătate nu i-a permis să vină. Doar Elena Efrim le-a oferit acestor persoane de 65 de ani posibilitatea de a se simţi din nou elevi.
Vocea lui Mihai Roşca tremură atunci când spune că dintre toţi băieţii au rămas doar trei – el, Vasile Grinciuc şi Valeriu Pereteanu. Enumerând fetele care au fost prezente la întâlnire – Paşa Cojocaru, Liuba Zderciuc, Jenea Cojocaru. Maria Pereteanu, Artina Şmigliuc, Raia Putină, Elena Malanciuc, Raisa Zderciuc, care a învăţat împreună cu ei în clasele primare, apoi a trecut la şcoala nr. 1, el le-a dorit tuturor sănătate, căci cine ştie dacă vor mai reuşi să se întâlnească cândva cu toţii. Liuba Zderciuc a menţionat că doreşte foarte mult ca despre această întâlnire să scrie „Unghiul” şi exemplul lor să fie urmat de toţi cei care nu s-au întâlnit niciodată după absolvirea şcolii, mulţumindu-i totodată lui Mihai Roşca pentru un asemenea cadou minunat – o întâlnire cu colegii de clasă după jumătate de secol.