Omul înainte de neam și-a iubit familia, înainte de lume și-a iubit neamul și partea sa de pământ fie mare, fie mică, în care părinții săi au trăit și au murit, în care el s-a născut, în care a petrecut dulcii ani ai copilăriei, ce nu se mai întorc, în care a simțit cea dintâi bucurie și cea dintâi durere. Multe sărbători frumoase are poporul nostru. Prin ele noi ne afirmăm şi arătăm lumii întregi că suntem, că muncim, învăţăm şi ştim să ne bucurăm de orice reuşită a noastră. Dar este o zi în an numită Ziua Satului, în această zi toţi sătenii dau mâna unul cu altul, se felicită, se împacă dacă au fost supăraţi şi uită de toate cele neplăcute, îşi fac vizite unul la altul şi îşi urează bunăstare şi sănătate.
Sărbătoarea satului Drujba se petrece toamna târziu, atunci când roadele sunt puse în hambare, când mustul din strugurii chihlimbarii s-au prefăcut într-un vin moldovenesc curat, când pământul este pregătit să se odihnească până-n primăvară. Şi tocmai după aceasta sătenii se odihnesc puţin şi petrec o zi în sărbătoare. Anul acesta satul Drujba a împlinit frumoasa vârstă de 50 ani de la înființare, o vârstă rotundă cu multe evenimente ce s-au perindat de-a lungul anilor și care ne-a marcat viața de zi cu zi.
Duminică, 12 octombrie 2023, locuitorii satului Drujba au sărbătorit Ziua satului, o sărbătoare de suflet cu oameni frumoși și oaspeți dragi – „Drujba – 50 ani de la fondare”.
În cadrul activității au fost menționați și apreciați cu diplome de onoare ex-primarii, Vasile Bodrug și Tatiana Sîrbu, care pe parcursul mandatelor deținute au contribuit substanțial în dezvoltarea și modernizarea comunității și s-au implicat activ în viața satului, a școlii și a bibliotecii. De asemenea cu diplome de onoare au fost menționați și directorii de școală care pe parcursul anilor prin acțiunilor lor au contribuit în măsura posibilităților la dezvoltarea instituției de învățământ din localitate, dar și a comunității. Școala Primară din satul Drujba şi-a deschis uşile la 1 septembrie 1983, fiind condusă de Maria Leahu, primul manager al instituției. Alături de colectivul pedagogic a depus o muncă colosală în deschiderea instituției și instituirea procesului educațional de calitate.
Din 1986, director al școlii este numit Eugenia Medvițchi, care timp de 25 de ani, s-a aflat la cârma instituției. În această perioadă școala a suferit multe modificări și schimbări dar toate pentru copii și în beneficiul comunității. Din anul 1992 prin implicarea activă a lui Efim și Eugenia Medvițchi, dar și a colectivului pedagogic, se deschide ușile Școlii Incomplete Drujba, devenită anterior Gimnaziul Drujba. Copiii care erau nevoiți să facă naveta zilnic, ca să-și facă studiile în satele vecine, s-au bucurat enorm că vor învăța în satul lor de baștină.
Din 2011 la conducerea Gimnaziului din satul nostru este numită Angela Chitoroagă care până astăzi deține această funcție și pe parcursul anilor a contribuit la dezvoltarea și modernizarea instituției, atrăgând parteneri și proiecte. Nu a rămas indiferentă nici la problemele comunității, deținând funcția de consilier în Consiliul Local Hârcești s-a implicat în atragerea proiectelor.
Preotul Paroh, Veaceslav Budei, a fost nominalizat cu diplomă de onoare pentru aportul adus la dezvoltarea comunității și a construcției bisericii din localitate.
De asemenea în cadrul sărbătorii au fost specificați cel mai tânăr și cel mai în vârstă membru al comunității. Cel mai tânăr locuitor al satului este Ștefan Medvițchi, care s-a născut pe data 1 octombrie 2022. Cel mai în vârstă locuitor al satului nostru este Ecaterina Moldovanu, care s-a născut în anul 1930 și anul acesta a împlinit 93 ani. O persoană care a muncit foarte mult în vremea ei, a crescut și educat 6 copii, a trecut prin război, foamete, colectivizare, alunecări de teren. Ea este un exemplu pentru noi.
Cu Diplomă de recu-noștință au fost menționați și soții Vasile și Ecaterina Știrbu, care de 50 de ani merg mână de mână la bine și la greu și anul acesta au sărbătorit jubileul de aur sau nunta de aur. Au construit o casă, au crescut și educat 5 copii care astăzi își au familiile lor.
Nici o sărbătoare nu se poate desfășura fără oaspeți de onoare, muzică și voie bună.
Cu un program artistic a venit Formația Folclorică „Codreanca” din satul Mânzătești, conducător artistic Vasile Munteanu, care de 20 ani a fost alături de locuitorii satului Drujba la toate evenimentele desfășurate. Repertoriul bogat de melodii folclorice ne-au încântat sufletul și au creat o bună dispoziție. Alți oaspeți de onoare au fost membrii Formației Folclorice de Bărbați „Doina Prutului” din Ungheni, conducător artistic Iurie Vizir. Au prezentat un colaj de melodii populare care au fost pe placul publicului prezent, purtându-i pe valurile amintirilor.
Grupul de inițiativă din cadrul căminului Cultural Hîrcești sub egida domnului Nicolae Izăreanu, au fost prezenți la sărbătoare și au evoluat pe scenă cu un buchet de versuri și melodii.
Sărbătoarea a fost organizată și desfășurată datorită aportului adus de grupurile de inițiativă de copii din cadrul Bibliotecii Publice Drujba și maturi. Se poate de menționat implicarea activă a doamnelor Valentina Ciugureanu și Maria Caracaș. Activitatea a fost organizată și la inițiativa și sub egida șefei Bibliotecii Publice Drujba, Elena Cebotaru, în parteneriat cu Primăria Comunei Hîrcești și Școala Primară – Grădiniță Drujba.
Aducem mulțumiri Primăriei Comunei Hîrcești și Secției Cultură și Turism Ungheni ce au contribuit la organizarea sărbătorii aniversare, Ziua satului „Drujba – 50 ani de la fondare”.
Vom purta în suflet mereu dragostea de satul natal. Oamenii de aici trăiesc într-o familie mare, fiecare e diferit în felul său, dar toţi seamănă între ei, sunt nişte flori, ce încântă ochiul cu frumuseţe, modestie și farmec ispititor.