Autorul acestei inovații este Pavel Stamati, apicultor din raionul Nisporeni, care are o mare experiență și cunoștințe profunde în acest domeniu. Mai muți ani la rând, el a instruit și a crescut prisăcari în cadrul școlii profesionale din Nisporeni. Mulți dintre discipolii lui sunt astăzi apicultori cu experiență în raioanele Nisporeni, Hâncești, Ungheni, Călărași ș. a.
Albina este o creație a lui Dumnezeu, spune Pavel Stamati, este o insectă miraculoasă. Viața albinelor este asemănătoare cu cea a omului: se naște, crește și muncește într-o familie. Fiecare familie de albine are și ea un stăpân, Regina pe care o respectă și o apără. Albinele sunt exemplul hărniciei, adună miere pentru familia lor, dar îndulcește din ea și omul. Evident, ea are nevoie și de atenție, susținere și ocrotire din partea omului, care să-i creeze condițiile cuvenite.
Savanții afirmă că dispariția albinelor de pe pământ ar pune omenirea în pragul unei catastrofe, deoarece nu ar mai avea cine poleniza pomii, florile, flora, nu s-ar mai produce fructe, legume și alte produse fără care nu se poate concepe viața omului.
La moment, în republică sunt circa 2 mii de apicultori, care au creat o ramură de producere în economia țării. Anual, se produc sute de tone de miere, mare parte a căreia se exportă în Europa unde este apreciată înalt pentru calitățile ei.
Cu regret, în ultimii ani apicultorii se confruntă cu un șir de probleme grave. Dintre acestea, cele mai îngrijorătoare sunt: utilizarea excesivă, necontrolată a erbicidelor și pesticidelor și mortalitatea înaltă în rândul insectelor din cauza poluării chimice a mediului și a apelor cu nitrați și nitriți și a apei din izvoare pe care o consumă albinele.
Fiind un bun cunoscător al albinelor, Pavel Stamati a ajuns la concluzia că mortalitatea mare a albinelor are loc din cauza apei poluate pe care albinele o consumă din lacuri, băltoace și chiar cea din fîntâni și izvoare.
El și-a amintit despre aghiazma de la Bobotează, care nu se înverzește niciodată, și asta pentru că preotul, în cadrul ceremoniei de sfințire, cufundă de mai multe ori în apă o cruce din argint pur.
A mers la Institutul de chimie al Academiei de Științe și a discutat această problemă cu un șir de savanți atît din domeniul chimiei, cât și al fizicii. Împreună au decis să construiască un aparat pentru tratarea apei. Aparatul electric are doi anozi din argint pur, care se întroduc în apă, conectați fiind la curent electric. Procedura de ionizare a apei cu ioni și cationi de argint, transformă apa în aghiazmă, adică în apă curată, bună pentru consumul albinelor, dar și al omului. Cu această apă se vor adăpa albinele, dar tot cu ea se vor combate prin pulverizare paraziții, insectele, se va asana și interiorul știubeielor. Deci, nu va mai fi nevoie de a utiliza dezinfectanți chimici, toxici. În rezultat, mierea produsă nu va mai conține reziduri toxice și va deveni miere bio, ECO.
Notă: Aparatul va fi însoțit de o instrucție privind modul de utilizare a lui și obținerea apei ionizate.
Iată că un apicultor, ajutat de un grup de savanți și specialiști, sunt pe cale să rezolve o problemă foarte mare din domeniul apiculturii.
Aparatul va fi curând omologat și pus în producere, iar albinarii vor putea atunci să-l cumpere pentru utilizare.
Pavel Stamati și savanții care au elaborat aparatul, sunt convinși că, confecționarea acestui aparat va remedia și îmbunătăți mult starea de lucruri în acest domeniu.