Una din persoanele revoltate spune că ar fi rămas șocată, iar în biserică ar fi stat cu scaunul după preot, căci de câteva ori acesta ar fi fost la un pas să cadă peste mort. Cică, preotul nu ar mai fi fost în stare să rostească cum se cuvine rugăciunile, chiar și cartea de rugăciuni nu ar fi ținut-o corect. Iar scandalul s-ar fi pornit mai tare atunci când acesta ar fi luat din sicriu obiectele bisericești cumpărate de rude pentru ritualul de înmormântare și le-ar fi dat celui care vindea lumânări. Despre aceste momente neplăcute se spune că pe internet ar fi postate și anumite secvențe video. De altfel, se mai spune că cineva s-ar fi adresat chiar și cu o plângere către ierarhii superiori ai preotului.
Se mai zvonește, că unul din participanții la cortegiul de înmormântare ar fi chemat și ambulanța, după ce preotul ar fi spus că s-ar simți rău. Noi am încercăm să aflăm dacă s-a întâmplat anume așa, de aceea l-am contactat pe Alexei Pantea, șeful Substației de Asistență Medicală de Urgență, care însă nu expus în niciun fel, întrucât preotului nu i s-ar fi recoltat probe sangvine, care să demonstreze negru pe alb că s-ar fi afla în stare de ebrietate sau ar fi suferit de vreo boală.
Dacă e zvon sau realitate, se vor clarifica structurile ierarhice ale bisericii căreia îi aparține această parohie. Pe noi ne interesează altă întrebare: cum ar putea fi pedepsită o astfel de faptă nedemnă din partea unei fețe bisericești? În acest sens am consultat părerea reprezentanților ambelor mitropolii ortodoxe.
Caz fără precedent într-un sat din raionul Ungheni. Au ajuns și la noi zvonurile că în loc să-și petreacă ruda pe ultimul drum, așa cum se cuvine, membrii unei familii ar fi fost martorii unor ipostaze mai puțin demne pentru o față bisericească, chiar în timpul slujbei de înmormantare. Se spune că o rudă de a răposatului ar acuza preotul că acesta ar fi întârziat cu mai bine de o oră și s-ar fi prezentat în stare de ebrietate avansată, mai căutând și pretenții. Dar scandalul ar fi apărut după ce cei prezenți la înmormântare și-ar fi dat seama că preotul ar fi beat.
Protodiaconului Victor Rotari de la Episcopia de Ungheni și Nisporeni spune că astfel de cazuri, dacă au avut loc, urmează a fi analizate destul de riguros. Mai întâi de toate, episcopul personal ar examina plângerea dacă ar fi depusă de cineva, ar analiza și declarațiile preotului căruia i s-ar aduce astfel de învinuiri. Numai după stabilirea veridicității acuzațiilor cu dovezi clare judecată bisericească ar lua o decizie concretă.
Am discutat și cu Anatol Sîrghi, protopop la Mitropolia Basarabiei. Înainte de toate, preotul a precizat că nu contează cărei mitropolii aparține, atunci când un preot ortodox apare în fața enoriașilor în stare de ebrietate. Pentru clerici este inadmisibil un astfel de comportament, e o încălcare a canoanelor bisericești. „În așa cazuri preotul este chemat în fața comisiei disciplinare, a judecății bisericești și i se aplică până la cele mai dure pedepse, cum ar fi lipsirea dreptului de a mai sluji, doar din cauza unor așa fapte nedemne ar avea de suferit întreaga biserică ortodoxă. Căci, fiecare viciu care nu este pedepsit el este încurajat, iar noi trebuie să luptăm cu ele”, a menționat protopopul. Printre altele, dânsul a mai nominalizat învățămintele aduse de Sfântul cuvios Atanasie Athonitul, care spune: ca preotul să nu vorbească oamenilor despre Dumnezeu, dacă ei nu vor să-l asculte, preotul trebuie să-și trăiască viața în așa fel încât lumea singură să-l întrebe.