Copiii din satul Gradiște, raionul Cimișlia, frecventează grădinița „Alunelul” din localitate, proaspăt reparată și modernizată. Proiectul din Gradiște este unul dintre cele peste 1100 de proiecte de renovare a grădinițelor și școlilor din Republica Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului României, a precizat ambasadorul român, Daniel Ioniță, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a instituției.
„În această grădiniță, am înțeles că beneficiari direcți sunt circa 217 persoane, adică copiii care frecventează grădinița, părinții și educatorii.(…) În continuare vom rămâne la fel de hotărâți în a fi alături de dumneavoastră pe calea către UE și, atâta vreme cât veți rămâne orientați pe acest drum, sprijinul nostru pentru dumneavoastră poate să crească exponențial”, a declarat diplomatul român, citat într-un comunicat de presă al Ambasadei României.
Lucrările efectuate au constat în termoizolarea fațadei, construirea rețelelor exterioare de canalizare, amenajarea teritoriului, reparația blocului alimentar. „Vă doresc tuturor, în principal celor care sunteți beneficiarii direcți ai acestui frumos edificiu, să aveți grijă de el și să fiți convinși că România, autoritățile locale și autoritățile centrale au cooperat, au pus împreună umărul pentru a fi posibil ca dumneavoastră să aveți o grădiniță la standarde europene. Este în interesul dumneavoastră direct ca să protejați ceea ce aveți și să nu uitați cine v-a ajutat în vremurile grele”, a adăugat Daniel Ioniță.
Primarul satului Gradiștea, Nina Nisteanu, a comunicat pentru IPN că, în 2014, pentru mobilier și inventar pentru bucătărie, au fost alocați 500 000 lei de partea română, iar pentru lucrările de renovare, în 2020, Guvernul României a mai alocat 800 000 lei. Ambele investiții au fost efectuate prin Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM). Primăria localității a contribuit și ea la proiect, deși nu era o condiție a accesării finanțării din România. Din fondurile Primăriei au fost alocați în total circa 400 000 lei – 248 000 pentru schimbarea rețelei electrice în clădirea fostului gimnaziu, care a fost transferat în balanța grădiniței, iar restul sumei – pentru lucrări de proiectare și lucrări de interior, acolo unde nu au ajuns banii alocați de partea română.
„Suntem mulțumiți. În prezent grădinița din localitatea noastră este o instituție modernă, cu condiții foarte bune pentru copii noștri”, a declarat primarul Nina Nistrean.
Satul Gradişte, împreună cu satul Iurievca, formează o comună din raionul Cimișlia. Conform recensământului din anul 2004, populația localității constituia 1 988 locuitori. În localitate au fost atestați moldoveni, ruși, ucraineni, găgăuzi și bulgari. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău.