La prima vedere a acestei plante veți avea numai cuvinte admirative. Dar, după cum se mai spune, nu tot ce e frumos poate fi și util. Deci, ambrosia artemisifolia este o buruiană invazivă foarte periculoasă pentru sănătatea noastră.
În acest sens, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a emis un comunicat de presă, atenționând despre puternicul efect alergen asupra oamenilor, în special a celor predispuși spre alergie. Totodată, ANSA mai precizează că, deși de mai multe ori au tras semne de alarmă referitor la această plantă, în majoritatea localităților din republică nu se întreprind niciun fel de măsuri de extirpare a ei.
Andrei Dumitraș, specialist, serviciul protecția plantelor din cadrul Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor Ungheni, ne-a declarat că au expediat înștiințări în toate primăriile, indicându-se măsurile ce urmează să se întreprindă, cum arată această plantă și ce pericole prezintă ea. Potrivit dânsului, până anul acesta astfel de demersuri nu au mai fost expediate, dar condițiile climaterice acum sunt mai favorabile pentru creșterea ei. În același timp, el ne asigură că situația în Ungheni nu e atât de gravă, suprafețele fiind mici. Ca exemplu, Andrei Dumitraș numește orașul Ungheni, unde doar în unele sectoare pot fi observate una sau două plante. Care ar fi acele sectoare? Specialistul ne spune că în zona de frontieră, adică în regiunea râului Prut.
Dar în localitățile rurale? Buciumeniul, localitate, care se află în apropierea traseului de cale ferată, poate fi expusă riscului. Primarul comunei, Filip Petriciuc, spune, că în acest moment când discutăm citește înștiințarea respectivă despre plantă, dar dânsul nu a observat-o în teritoriul administrat. „Dacă se va depista pe suprafețe mai mari, vom folosi și erbicide, așa cum ne recomandă specialiștii. În alte cazuri vom utiliza nimicirea plantei pe cale manuală, adică smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, săpatul–praşila, tăiatul–cositul manual sau mecanic”, a mai adăugat primarul. Igor Bereghici, șeful Nodului de Cale ferată Ungheni, declară: „Dacă e să vorbim despre plantele care cresc în apropiere de traseu și care sunt de cele mai multe ori periculoase, atunci vă spun că noi luptăm din greu, chiar cu sânge. Avem însă oameni puțini, la fel și instrumente de lucru pentru serviciul de întreținere a căilor ferate, dar depunem toate eforturile ca să nimicim aceste buruieni”.
Pentru a diminua efectele negative, specialiștii recomandă persoanelor predispuse la alergie să evite ieșirea din casă dimineața și la prânz, când concentrațiile de polen din atmosferă sunt maxime sau atunci când vântul bate mai puternic sau aerul este mai uscat, la apariția primelor semne de alergie să se prezinte la medic în vederea diagnosticării și tratării corespunzătoare a acesteia.
Potrivit celor mai recente cercetări, această plantă, denumită științific „ambrosia artemisifolia”, sau în termeni populari „iarba pârloagelor” ori „floarea pustei”, are o capacitate de fructificare și vitalitate deosebit de mare. Asemănătoare pelinului, planta se află într-o expansiune crescândă, instalându-se foarte ușor îndeosebi pe terenurile aflate în paragină, în locurile virane, pe șantierele de construcții, printre felurite ruine și zone dezafectate, pe marginea șoselelor, chiar și prin gunoaie. Rădăcina ei poate ajunge la 1-1,5 metri. Cele mai periculoase însă sunt florile, care produc o cantitate de polen de două ori mai mare decât a tuturor celorlalte plante la un loc, având în acest caz, un potențial alergen extrem de ridicat, care poate cauza alergii severe, pornind de la rinite, rinosinuzite, conjunctivite, bronșite sau afecțiuni grave ale pielii. Ambrosia are o singură apariție pe an și dispare odată cu primul val de frig.