Interlocutorul telefonic a spus că îl cheamă Ion Spînu. El a adăugat că și mai înainte a sunat la redacție și îi pare rău că persoanelor în vârstă din Ungheni nu li se mai aduce mâncare de la Centrul de Reabilitare și Integrare Socială (CRIS). Dânsul are 77 de ani și este văduv de peste 10 ani. De data aceasta a propus să li se aducă bătrânilor borș gratuit. Cici, lasă serviciile sociale să precizeze numărul doritorilor, costul prânzului, să roage pe cineva să-l pregătească și să le distribuie.
În ce măsură este realizabilă această idee am discutat cu specialiștii. Directoarea centrului, Nelly Lupu, a confirmat că odată cu schimbarea regulamentului instituției nu se mai livrează hrană la domiciliu. Atât timp cât era subordonat Primăriei Ungheni, se putea oferi prânzuri calde la câte 10 persoane la fiecare trei luni. Așa a fost mai mult de 13 ani, iar acum nu mai pot proceda astfel, cu toate că foștilor beneficiari le pare foarte rău. Iar ciorbă contra plată? Nu se poate. Singurul lucru posibil de oferit este un loc în centrul lor și pentru doritorii din toată republica. Adevărat, contra unei taxe care constituie 4585,6 de lei pe lună.
Potrivit viceprimarului Eduard Balan, soluționarea problemelor de ordin social nu ține de competența lor, în acest scop CRIS a fost transmis în administrarea Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei (DASPF). Dar cu câțiva ani în urmă, primăria plătea mâncarea caldă la cantina socială pentru 25 de persoane în vârstă, tot atâtea – DASPF. Însă s-a dovedit că în fiecare lună mâncau aproape unii și aceiași oameni care, în plus, nu erau întotdeauna recunoscători, ba una nu le plăcea, ba alta. Tot așa achita primăria prânzurile celor 10 bătrâni care erau livrate la domiciliu de către centru.
„Acest bătrân are copii? Ați calculat de câte farfurii de ciorbă au nevoie toți bătrânii la care copiii nu se gândesc?”, a răspuns cu o întrebare la întrebare șeful DASPF, Tudor Rădeanu. Păi, oamenii în vârstă vor de la stat acea farfurie de borș nu pe degeaba. Nu acordă asemenea servicii. Ei au un centru pentru această categorie de persoane în Ungheni, există un centru la Sculeni cu 45 de locuri, ce-i drept, ca să ajungă acolo trebuie să îndeplinească anumite criterii. Interlocutorul spune: „Poate vom plasa această persoană în vârstă într-unul din centre, dar cineva ar trebui să se adreseze cu o solicitare. De exemplu, copiii. Aș dori să-i privesc în ochi și să le spun că statul va avea grijă să-i dea o farfurie de borș tatălui lor dacă ei nu sunt în stare. Există o latură morală a problemei și una legală: părinții sunt obligați să-și crească până la 18 ani copiii, iar copiii trebuie să-și întrețină părinții în vârstă. Tatăl meu la 85 de ani a rămas singur și eu în fiecare vineri mă duceam în sat, îi făceam mâncare, curățenie…”. Înseamnă că n-o să alergați prin oraș cu farfuria de borș? Înainte s-ar fi practicat livrarea prânzurilor gratuite, iar acum nu sunt bani. Chiar și pentru întreținerea CRIS au trebuit să caute finanțe la mijlocul anului, să rupă de la alte tipuri de servicii. Cu toate acestea, oamenii pot să se adreseze.