Anastasia Balamatiuc e elevă în clasa a XII-a la LT „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni. Aceasta implementează un proiect inedit și necesar – „Ascultă-mă! cu drag, Terra”.
Contactată de noi, Anastasia, ne-a spus că proiectul ei este despre curajul de a recunoaște că greșim și dorința de a acționa, despre conștientizare și multă iubire față de planetă. „La începutul verii 2022 mi-am pus întrebarea: Care este cea mai mare provocare cu care se vor confrunta politicienii de mâine? În topul răspunsului stăteau schimbările climatice. Acela a fost momentul decisiv de a acționa. Atunci eu nu știam nimic despre criza de mediu și cum ar trebui să acționăm pentru a o combate. Știam doar una, eu voi fi politicianul de mâine și trebuie să fiu inițiată în domeniu pentru a face față problemelor cu care se confruntă lumea”, ne specifică ea.
Între timp, i-a apărut oportunitatea de a participa la un seminar, organizat de Asociația Obștească „EcoVisio” cu genericul „Tinerii vs Criza de Mediu”. Aici tânăra a petrecut 6 zile alături de ei în satul Lalova. „Pe tot parcursul seminarului aveam doar noduri în gât, fiindcă conștientizam că viața pe care o duceam anterior avea o amprentă imensă de carbon”, își aduce aminte Anastasia. Astfel, ea a dorit să aducă o schimbare în comunitate și cei de la ,,EcoVisio” au susținut-o. Pentru a-și dezvolta propriul proiect ei i-au oferit un mini grant de 100 €. Suma aceasta fiind suficientă pentru Anastasia ca să-și transforme visele în realitate.
Nu cred că schimbarea se produce, atunci când învinuiești pe cineva sau îl faci să se simtă prost
Scopul acestui proiect este familiarizarea tinerilor și profesorilor din orașul Ungheni cu conceptul de schimbări climatice. Ideea e ca oamenii să conștientizeze adevărata problemă a acțiunilor pe care le întreprind, fără a li se spune direct că greșesc. „Nu cred că schimbarea se produce, atunci când învinuiești pe cineva sau îl faci să se simtă prost. De aceea, am creat o camera de tip planetariu, cu condiții insuportabile: am ridicat temperatura camerei, astfel simulând încălzirea globală, am lăsat cameră întunecată, fără vreo sursă de lumină. Am încercat să creez condiții perfecte pentru că participanții să discute cu propriul subconștient. Pe fundal planeta vorbește despre ceea ce simte, de aici și denumirea proiectului ,,Ascultă-mă! cu drag, Terra”. Pentru a crea mesajul vocal am colaborat cu Ianuș Vatamanița care este creator muzical, iar de vizualul proiectului s-a ocupat Oleg Creangă. Cred că fără acești oameni nu aș fi reușit. Proiectul a fost împărțit în două sesiuni, una pentru tineri și alta pentru profesori, iar ulterior după finisarea părții oficiale, am invitat beneficiarii într-o comunitate pe Facebook pentru a-și posta micile tentative de a duce un mod de viață mai sustenabil. Cei mai activi vor fi premiați cu câte un chit de produse ecologice, ce le vor servi drept suport pentru un mod viață mai durabil” ne explică tânăra. Pentru a nu eșua ea a studiat timp de 2 luni emoțiile umane și cum ele pot influența asupra obiceiurilor noastre.
În cadrul proiectului va mai fi organizată o mini expoziție de meme-uri educative, create în colaborare cu caricaturistul Alex Buretz și Asociația Obștească „EcoVisio”.