Perioada anilor 90, când ne căutam identitatea națională, când „gustam” din aerul libertății, a adus-o cu sine și pe cea a reformelor radicale, care știm bine că cere sacrificii, prețul acestora fiind mare, țara intrând în criză economică. Oamenii au fost impuși să găsească o cale de a-și întreține familiile. Unii au ales drumul străinătății, alții au abandonat locul de muncă și au început o afacere.
Din ultima categorie face parte și Valentina Strungaru din Chirileni. Aceasta, împreună cu soțul, decide să se lanseze în domeniul business-ului agricol. Ambii activau în acea perioadă în kolhozul din localitate, neprimindu-și salariile timp de mai multe luni, mai exact, peste un an de zile, și-au zis că trebuie să întreprindă ceva. Ca imbold a fost programul guvernamental „Pământ”, despre care Valentina ne spune că i-a împroprietărit și pe cei care doreau și pe cei care nu.
„Noi am pornit cu 5 ari de sere, pe care le-am cultivat cu legume și care s-au extins până la 70 de ari”, își deapănă amintirile aceasta. Succesul și-l explică simplu: „Suntem copii de țărani, deprinși cu munca câmpului, care ne curge prin vene practic. Și ceea ce ne place s-a transformat în afacere”.
Dacă întâmpină probleme? Firește, dar încearcă să le facă față. Calculează până la cel mai mic detaliu ca să aibă venit mai mare decât cheltuieli. Îi reușește de minune, fiindcă Valentina Strungaru are studii în economie. „Alegem întotdeauna pentru a cultiva un teren cu o suprafață optimă, care să aducă venituri maximale cu cheltuieli minime”, ne dezvăluie ea unul din secretele succesului afacerii lor de familie.
Un alt ingredient al dezvoltării gospodăriei țărănești, pe care o administrează împreună cu soțul Nicolae, este cel al implementării proiectelor, dintre care menționăm GIZ Moldova și prin Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET). „Nu mai puțin important în activitatea noastră a fost componenta de instruire, oferită de către diferite organizații. Astfel, am beneficiat atât eu, cât și membrii familiei de vizite de studii în mai multe țări din Europa și SUA, de unde am preluat experiență și bune practici, pe care le-am aplicat la noi în gospodărie”, adaugă ea. La finalul discuției noastre Valentina Strungaru ne-a concluzionat că pentru a avea succes în afaceri în domeniul agriculturii nu trebuie să aibă doar bani și idei, dar și dorință de muncă, plăcere, spirit de echipă și convingerea că ceea ce faci este apreciat de cei din jur. Or, rezultatul muncii familiei Strungaru este apreciat și cerut pe piața autohtonă.
Dânsa a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Economie, specialitatea contabilitate în industrie. La începutul carierei sale lucrează ca secretar al organizației comsomoliste în localitatea de baștină, satul Chirileni, apoi socotitoare la brigada de câmp și tractoare. Deja conform specialității lucrează după nașterea celui de-al doilea fiu. În anul 1997 înființează împreună cu soțul, de profesie agronom, Gospodăria Țărănească „Nicolae Strungaru”. Deținătoare a mai multor diplome și trofee, Valentina Strungaru poate fi considerată una dintre cele mai de succes femei fermieri din raionul Ungheni.
Potrivit Marinei Radu, consultant la Centrul de Inițiativă Privată, din cei 278 membri ai organizației, 43 sunt femei fermieri. Acestea în marea majoritate aleg domeniul legumicol și fructifer.