Lansată în 2018, campania „O casă protejată, o viață salvată!” continuă și în acest an. Astfel, angajații de la Direcția Situații Excepționale mun. Ungheni merg în localitățile din raion și instalează detectoare optico-electronice de fum, care au menirea de a preveni incendiile.
Dispozitivele sunt procurate de către administrațiile publice locale și ulterior sunt instalate de angajații serviciului prevenție al DSE mun. Ungheni. Astfel, pompierii au mers recent în satul Rădenii Vechi. Aici au instalat 13 detectoare și au verificat funcționalitatea a 18 aparate, care au fost montate în anii trecuți. Mihai Strat, șeful Serviciului Prevenție în cadrul Direcției Situații Excepționale, municipiul Ungheni, ne spune, contactat de noi, că persoanelor, unde le-au fost montate detectoare, li s-a explicat cum funcţionează acestea şi care este rolul lor în prevenirea incendiilor.
Aparatele instalate în casele oamenilor au menirea de-ai proteja de incendii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon. Instalaţiile se declanşează dacă în încăperi se emană dioxid de carbon, sau a izbucnit un incendiu. La sunetul detectorului, oamenii trebuie să părăsească încăperea şi să apeleze Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență „112”.
Din 2018 și până la această dată salvatorii ungheneni au montat 2340 de detectoare în locuințele din grupul de risc (familii cu mulți copii, persoane cu dizabilități, bătrîni singuratici) în 23 de primării ale raionului Ungheni. Sursa citată a mai precizat pentru publicația noastră că în nicio casă unde s-a montat detectoarele nu s-a înregistrat incendiu.