Există astfel de boli care, nepoftite și neașteptate, ne vizitează cu o anumită periodicitate, la 5-8 ani, de exemplu, hepatita A, numită în popor gălbănări, sau parotidita (brânca). Ce spun experții, de ce trebuie să fim pregătiți, ce infecție să așteptăm?
„Vrei-nu vrei, dar e ceva asemănător unui val, după 7-8 ani, când se creează un strat neimun – un anumit procent din populație care nu este imun la o anumită boală infecțioasă, cum ar fi hepatita A. De ce vorbim despre ea? Pentru că avem un vaccin contra ei, totuși nu este în calendarul de vaccinare și folosit numai în caz de epidemie. Și dacă oamenii nu sunt vaccinați, iată, cum a fost cu rujeola, desigur, apare boala”, a declarat șeful secției maladii transmisibile și managementul urgențelor în sănătatea publică la Centrul Sănătate Publică Ungheni, Sergiu Talmaci.
În ceea ce privește hepatita, opt ani, până în 2013, nu s-a auzit de ea, apoi „a fost adusă” la Centrul de ftiziopneumologie și reabilitare Cornești din raionul Strășeni și, datorită vaccinării, situația a fost ținută sub control, au existat câte 10-15 cazuri de boală. Când nu exista vaccin, doar în satul Costuleni s-au îmbolnăvit 150 de copii. În ultimii cinci ani, 6000 de copii au fost vaccinați în acele sate în care amenința boala. În prezent, sunt 1200 de doze de vaccin și se intenționează a vaccina copiii din acele sate unde nu sunt încă imunizați.
În ce privește parotidita pentru care un timp nu au fost vaccinuri, când s-a acumulat o masă critică de persoane nevaccinate, boala a dat de știre. Specialistul a subliniat că ceva asemănător nu ne paște. Din păcate, în raion a apărut un focar de rujeolă, s-a întâmplat în satul Morenii Noi din cauza refuzului de vaccinare din motive religioase. Din fericire, în alte sate numărul celor vaccinați este de 95% și mai mult.
În încheiere interlocutorul a remarcat că vaccinul antigripal ar trebui să fie primit săptămâna aceasta și vor începe vaccinările înainte de sosirea sezonului „de răceală”.
Șefa secției boli infecțioase la Spitalul Raional, Aurelia Șerbul, a remarcat doar că acum există pacienți cu boli intestinale acute care nu depind de ciclicitate, anotimp sau sezon, ci numai de persoană.
Probabil, ar trebui spus că rujeola din Morenii Noi, care a afectat 20 de copii, a izbucnit tot din cauza omului, mai bine zis, a adulților. Cineva a decis, bizuindu-se pe puterile cerești, să nu vaccineze copiii de această boală serioasă, iar altcineva, fără a acorda atenție stării copilului bolnav, l-a adus într-un grup de copii.