Lângă o casă veche cu două etaje din Ungheni, de care sunt lipite anexe demne de cerinţele contemporane, sub ferestrele şi balcoanele modeste, cineva a tăiat câţiva vişini sau cireşi. Copacii, spun locatarii supăraţi, erau tineri şi rodeau, iar ei făceau din fructe compot pentru iarnă. În plus, copacii i-au sădit cu mâinile proprii, în cinstea nepoţilor. E învinuit de această faptă urâtă un locuitor de pe scara vecină care nu are nicio legătură cu aceşti copaci şi nici ei nu-i pot împiedica. Bunicuţele din casă consideră că pomii vor deveni lemne de care oamenii de succes au nevoie când ies la „frigărui”. Ele au arătat în curtea acestuia nişte tulpini de arbori.
Grigore Vlas, inspector la Inspectoratul Ecologic, a menţionat că acum pot fi tăiaţi numai copacii uscaţi şi avariaţi, dar nu la discreţia proprie, ci depunând o cerere la serviciul comunal. Deplasându-se la faţa locului, specialistul a spus că nu a reuşit să se întâlnească cu persoana învinuită de vecini de braconaj. Iar ceilalţi ar fi fost retezaţi cu ferestrăul de o persoană necunoscută care, fiind întrebată ce face acolo, a fugit. Ce-i drept, informaţia de care dispun eu diferă de cea a specialistului. După calculele mele, copacii tăiaţi sunt mai mulţi, iar lui i s-ar fi spus că acolo ar fi fost deja cioturi. Dânsul speră să-l întâlnească pe cel care, cică, a tăiat un vişin şi să se lămurească. Ce l-a făcut pe vecin să procedeze astfel? Şi de ce n-a tăiat ciotul putred de lângă acel vişin? Cine-i necunoscutul cu ferestrăul? Cine a tăiat copacul din imagine şi alţii doi unde rumeguşul e proaspăt?
Una dintre locatare, care s-a prezentat Maria, a menţionat că nu se îndreptăţesc speranţele cu care se mângâie persoanele în etate atunci când în casele vechi se mută tineri înstăriţi. S-ar părea că ei au bani şi puteri ca să amenajeze teritoriul, dar în realitate e invers.