Dacă pentru unii tineri sezonul estival este doar de a se odihni şi a se bucura din plin de vacanţa binemeritată, pentru alţii vara este perioada când pot să se ocupe de ceva util. Este şi cazul Dianei Ostrev din satul Petreşti, studentă în anul III la Centrul de Excelenţă în Construcţii din capitală.
Ea a optat pentru o profesie creativă, mai ales că în satul natal a terminat studiile la filiala Şcoli de Arte Plastice Sculeni. Deci, Diana de mai bine de doi ani, în perioada de vară, când are mai mult timp liber, desenează portrete în creion la comnadă după fotografii. A înţeles că poate să facă portretul unei persoane când era în clasa a VI-a de liceu. Încet, uşor, în timplul discuţiei cu prietena i-a făcut portretul. I l-a arătat, iar cea din urmă a exclamat: „Sunt eu”! Acesta a fost cadoul de ziua de naştere pentru cea mai bună prietenă.
Diana a fost susţinută şi îndrumată de către profesoara Tatiana Ceban, care a insistat să organizeze câteva expoziţii personale. Tot împreună cu ea a participat la diferite concursuri, de la care s-a întors câştigătoare. „Îmi amintesc că era o fetiţă foarte stăruitoare, harnică, iar dacă nu i se primea ceva în lucrare, atunci din nou începea totul. Păstrez lucrările ei, mai ales că i-am fost şi dirigintă, iar peste ani, când ne vom întâlni, se va bucura de primele ei lucrări. Colegii chiar o rugau să le facă portretul, doar Diana poate prinde caracterul personajului, mimica, privirea, ceea ce e foarte important într-o lucrare”, explică fostul mentor.
Apoi Diana a uitat pentru o perioadă de portrete, căci obiectul de bază la colegiu este desenul static. Ea spune că nu poate lucra în fugă, adică, în câteva minute să facă schiţe de portret sau caricaturi. Îşi găseşte un loc de refugiu, munceşte cu pasiune, iar fiecare detaliu este aşezat pe foaie cu atenţie şi migală. Portretul este gata în câteva ore, în dependenţă de complexitatea lui. Primul element desenat sunt ochii, după care şi restul. Spune că la femei îi este uşor să deseneze părul, iar la bărbaţi trebuie să „aranjeze” fiecare fir de păr.
Apoi a urmat un portret de familie pentru o ocazie mai specială, după care a fost sfătuită de cineva să folosească talentul său ca un început de afacere de vară. A încurajat-o şi tatăl, care i-a spus că dacă îi place atât de mult şi i se primeşte să mânuiască creionul pe foaia albă, de ce să nu încerce să facă portrete la comandă. Odată cu postarea ofertei pe reţelele de socializare, a apărut şi cererea. Portretele au un preţ simbolic, poate de aceea acum are chiar şi o listă de comenzi. Spune că nu o face pentru bani, ci mai mult din pasiune, întotdeauna aşteaptă prima impresie a clientului, care mereu este una în măsura aşteptărilor ei. Doar oamenii au diferite aşteptări: unii chiar îi sugerează pictoriţei să nu îi accentueze ridurile din jurul ochilor, alţii vor să apară în portret cu papion sau cravată cu buline, iar doamnele o roagă să nu le deseneze bărbia dublă.
Diana spune că de data aceasta, chiar dacă a mai rămas o lună de vară, nu va abandona ocupaţia preferată. Va continua să facă portrete, doar că lucrările îi vor lua mai mult timp, căci va munci câte puţin în zilele de odihnă.