Circa trei mii de cetățeni ucraineni au traversat frontiera pe sensul de intrare în Republica Moldova, iar numărul persoanelor care solicită protecție crește la fiecare oră. Într-o conferință de presă susținută după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, prim-ministrul Natalia Gavrilița a comunicat că sunt și persoane care tranzitează țara pentru a merge în România sau alte țări din UE sau cetățeni care nu au nevoie de protecție pentru că au rude în Moldova și merg la ele. Dar sunt și persoane care solicită protecția statului Republica Moldova în conformitate cu angajamentele sale internaționale, transmite IPN.
Premierul susține că deocamdată riscurile care se materializează țin de fluxurile migraționale. Celelalte riscuri sunt gestionabile sau mici.
Moldova poate primi câteva mii de refugiați. Dacă va trebui să primească mai mulți, se va crește capacitatea și vor fi purtate discuții cu partenerii pentru a orienta fluxurile de refugiați și spre alte țări. Există anumite spații pregătite pentru a caza refugiații. „Totul depinde de cum vor evolua lucrurile în Ucraina și care va fi fluxul de migranți”, a adăugat prim-ministrul.
Natalia Gavrilița a îndemnat oamenii la calm. Ea a remarcat că sistemul bancar este în stare funcțională. Banca Națională are rezerve, nu e cazul să se facă panică. Stocuri de alimente și produse sunt. În context, îndemnă oamenii să nu facă procurări pe fon de panică.