Pe parcursul trimestrului doi al anului curent, indicatorii activității cu carduri de plată și-au menținut tendința de creștere, numărul cardurilor aflate în circulație majorându-se cu 7,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Numărul plăților fără numerar efectuate cu cardurile emise în țară și-a menținut trendul de creștere, cu 32,5% față de perioada similară a anului precedent. Datele se conțin într-un raport al Băncii Naționale a Moldovei, transmite IPN.
Ponderea cardurilor active a rămas constantă pe parcursul ultimelor trimestre. Cardurile sociale sunt categoria cu cea mai înaltă rată de folosire – 73,4% din totalul cardurilor. 62,2% din numărul operațiunilor efectuate cu cardurile sociale sunt operațiuni de plată fără numerar, însă valoric retragerile de numerar reprezintă 79,4% din totalul operațiunilor efectuate.
Numărul și valoarea plăților fără numerar domestice mențin o tendință ascendentă constantă pe tot parcursul perioadei analizate. Pentru trimestrul doi s-a înregistrat o creștere de 54,5% ca număr și, respectiv, 56,6% ca valoare de față de trimestrul doi al anului 2019.
În ceea ce privește operațiunile efectuate peste hotare cu cardurile de plată emise în Republica Moldova, acestea au fost puternic influențate de restricțiile de circulație impuse odată cu declararea stării de urgență pe teritoriul țării. Numărul retragerilor a scăzut cu 45,6%, iar cel al plăților fără numerar cu 30,7% față de trimestrul doi al anului precedent.
Raportul mai arată că valoarea totală a fraudelor efectuate cu utilizarea cardurilor de plată emise în Republica Moldova a constituit în trimestrul de referință 2,5 milioane de lei. 90% reprezintă fraude efectuate fără prezența fizică a cardului, cu utilizarea numărului de card. Din valoarea totală a fraudelor efectuate fără prezența fizică a cardului, 48,7% s-au produs în rețeaua de acceptare a prestatorilor din străinătate.