Confesiunile unghenencei Irina Chiruță, stabilită cu traiul de mai bine de 3 ani în orășelul Treviso din Italia. Tânăra se află acolo împreuna cu familia, soțul și băiețelul de numai 5 ani. Întrucât activează într-un spital orășenesc, zilnic aceasta este supusă unui risc extrem, cu atât mai mult că în spitalul respectiv sunt internați 77 de bolnavi infectați, iar în raza orașului au fost depistate în jur la 500 de cazuri.
Totuși, ungheneanca originară din s. Bumbăta rămâne calmă și precaută. „Inițial când auzeam la buletinul de știri despre așa-numita pandemie a secolului, noi eram siguri că în scurt timp va dispărea. Situația a luat amploare foarte rapid, iar în câteva zile au fost anunțate mii de persoane infectate”, povestește tânăra.
Gravitatea situației a fost conștientizată mai târziu, după ce autoritățile italiene au decis implementarea unei serii de măsuri urgente. După închiderea instituțiilor de învățământ, sistarea oricărui timp de activitate cu anumite excepții (magazine alimentare, farmacii, spitale) au fost introduse sancțiuni pentru cei care nu se conformau regimului de a sta acasă, cu amenzi în valoare de 200 euro. „Străzile au devenit pustii, oamenii sunt responsabili și conștienți și știu că ceea ce se face este spre binele nostru. Poliția face razii prin oraș și verifică fiecare persoană întâlnită. Cumpărăturile se fac de două ori pe săptămână și doar un singur membru din familie poate intra în magazin. Doar cei care încă mai muncesc au voie să iasă zilnic din casă și asta doar în baza unui certificat”, mărturisește Irina.
Deși se expune unui pericol imens, Irina are încredere în toate măsurile de precauție luate de instituția medicală. „Suntem bine dotați, avem costume, ochelari, mănuși, măști. Totul se desfășoară conform protocolului. Atâta timp cât acesta nu este încălcat și noi suntem în siguranță”. Cu cât mai mult analizează condițiile și măsurile întreprinse în Italia, cu atât mai șubred i se arată sistemul medical din Republica Moldova. „Am în familie cadre medicale, știu de ce este capabil sistemul nostru medical din țară. Tocmai din acest motiv nu m-aș întoarce acasă în așa moment. Și numai patrioți nu-i poți numi pe cei care s-au întors. Eu personal nu aș risca să pun în pericol viața celor dragi mie. Cei care au făcut-o sunt în mare parte badante, femei care nu au mai ieșit din casa celor pe care îi îngrijesc și nu cunosc capacitățile sistemului medical de aici”, a conchis ungheneanca spre final accentuând că toate rudele si prietenii ei atât din Italia, cât și din țară sunt bine și nimeni nu prezintă simptome ale noului virus. Însă iși face griji pentru ceilalți care au de suferit în urma neglijenței și a iresponsabilității altor oameni.