Astăzi vorbim cu Radu Țurcanu, tânăr antreprenor unghenean. Pune preț pe impresia bună asupra clientului. Odată ce acesta e mulțumit, va reveni și va mai apela la serviciile tale sau te va recomanda cunoscuților săi. Astfel, succesul îți este garantat.
— Pe scurt despre Radu Țurcanu.
— Sunt unghenean. Am absolvit liceul „Mihai Eminescu”. Facultatea am făcut la Universitatea Liberă Internațională. Acolo mi-am luat licența în business și administrare.
— Deci, ce faci azi nu e nou sau, mai bine zis, ceva inedit pentru tine?
— Așa am putea afirma, dar vorba ceea „practica bate gramatica”. Când am decis să pornesc pe calea antreprenoriatului m-am ciocnit cu situații, care nu le înveți pe băncile facultății. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie nimeni să urmeze o facultate și că toți pot deveni oameni de afaceri. Aici ți se oferă un bagaj de cunoștințe teoretice, care formează o bază pentru viitor. Cunoștințele de la facultate poate ajută mult mai mult pentru afacerile mari, care se desfășoară în marile orașe ale lumii. În Ungheni antreprenoriatul are nuanțe mai specifice și te ajută foarte mult experiența.
— Cum a început la tine totul, cum ai decis să devii antreprenor?
— Dintotdeauna mi-am dorit să fiu un om de afaceri. Plus că în familia mea exista deja un business. Și azi ceea ce fac pe piața din Ungheni nu e o realizare personală, dar e a familiei mele. Mai exact eu cu tata conducem această mică afacere. De la începuturile ei nu am fost implicat. Poate că eram prea tânăr și tata, fiind mai rezervat, nu îmi permitea acest lucru. Odată cu trecerea anilor și absolvind facultatea am început a lucra la afacerea noastră. A fost greu de la început, aveam idei diferite asupra modului de dezvoltare. Tata mai avea o temere în ceea ce privește venirea mea în business, aceea că eram feciorul lui și se temea într-un fel că ar avea o altă atitudine decât față de ceilalți angajați. Eu m-am comportat astfel că nu i-am dat oportunitatea să fie dezamăgit de mine.
— Cum ați ajuns la un consens?
— Eu am fost angajat de la 19 ani în sfera serviciilor de vânzări. Mai întâi consultant la magazinul IPPON, apoi angajat la compania StarNet, filiala Ungheni. Deci, aveam o experiență, care, apropo, m-a ajutat foarte mult, atunci când am venit să lucrez cu tata. De atunci m-a fascinat acest proces de comunicare dintre cumpărător și vânzător, în special psihologia cumpărătorului. Fiindcă dacă te pui în locul cumpărătorului înțelegi foarte multe lucruri, care te ajută să devii mai bun în ceea ce faci. Trebuie doar să înțelegi și să găsești răspunsurile corecte la întrebările: „De ce se comportă într-un anumit fel, de ce a cumpărat de la mine și nu de la vecinul, care are același produs sau de ce nu a cumpărat de la mine”.
— Pe baza acestor analize poți să ne spui dacă ungheneanul are arta aceasta de a cumpăra eficient?
— Cel mai des oamenii cumpără la recomandarea cuiva, care a mai cumpărat de la noi, spre exemplu. În opinia mea, un aspect important pentru cumpărător e felul cum se comportă vânzătorul, felul cum arată, cum e îmbrăcat. Dacă el e amabil, are răbdare să explice, uneori chiar și ore întregi, despre cum funcționează acel produs, atunci el revine la tine și te recomandă și cunoscuților lui.
— Care sunt cele mai mari provocări întâlnite de tine ca tânăr antreprenor în Republica Moldova?
— În Moldova nu este atât de greu să lansezi un business și să-l menții în comparație cu alte țări. Aici mă refer la impozite, care la noi sunt destul de acceptabile. Cel mai mare impediment în viziunea mea e chiar persoana celui care decide să se aventureze să-și deschidă o afacere. Cel mai des aud de la tinerii din Republica Moldova că statul e de vină, că nu ne ajută, că este prea multă birocrație, că nu se acordă credite. Eu însă nu văd cum ar putea să te ajute statul, când tu nici măcar nu ai încercat să faci nimic sau îți lipsește experiența de a gestiona un business. Nu poate statul să-ți ofere niște bani pentru că tu nu ai nimic. Trebuie să te avânți în luptă și atunci cred că nici nu vei avea nevoie de ajutorul acela.
— Ce inovații ai adus pe segmentul de promovare în Ungheni? Bănuiesc că aveți concurenți.
— Primii ani am muncit asupra aspectului de a lucra mai mult cu clienții, de a ne face o reputație bună, de a oferi niște servicii de calitate, pentru că în Ungheni oamenii te recomandă. Dar am ajuns să constat că asta poate funcționa până la un anumit timp și că metodele noi trebuie să le implementezi vrei nu vrei. Eu am investit în publicitatea de ziar și anume la publicația voastră. Chiar dacă a fost o sumă deloc de neglijat, ea a fost recuperată. Apoi, a urmat internetul.
— Ce vă diferențiază față de ceilalți de pe piață?
— Echipa. Am o echipă foarte bună. Cu oameni care își iubesc serviciul ai succes.