Săptămâna trecută, în parcul de la Spitalul Raional Ungheni a fost organizată caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, inițiată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. La seminar au participat medici de la instituția medicală, mame și femei care vor să devină mame, precum și specialiștii de la Institutul Mamei și Copilului – Ludmila Oclanschi și Ala Burlacu, medici obstetricieni-ginecologi.
„Primul copil l-am alăptat până la un an și jumătate și planific să fac același lucru și cu acest nou membru al familiei noastre”, „Am alăptat copilul până la zece luni, așa s-a întâmplat. Vreau să aflu lucruri noi despre cum trebuie să mă alimentez și ce e mai bine pentru copilul meu, cred că specialiștii au răspunsuri la întrebări”, au spus unele dintre participantele la eveniment.
Potrivit directoarei Centrului de Sănătate Ungheni, Lilia Scurtu, în raionul Ungheni sunt alăptați circa 89,5% de nou-născuți până la 3 luni, 82,4% – până la 6 luni, iar până la vârsta de 1 an – 71% din numărul total de copii. ”În general, femeile au o atitudine pozitivă față de alăptare, după ce aceasta devine o rutină, deoarece în corpul lor crește nivelul de prolactină, un hormon al relaxării, și de oxitocină, un hormon ce favorizează legătura afectivă dintre mamă și copil”, a specificat dânsa.
„Laptele de mamă este acel produs bio, care transmite nu doar proteinele, glucidele, lipidele, dar și dragostea și atașarea față de copilaș. Vă îndemn pe toți să alăptați copilul în prima oră după naștere, deoarece acest lapte e ca prima vaccinare, căci conține toate cele necesare pentru a proteja copilul de infecție. Până la 6 luni vă propunem să hrăniți copilul exclusiv la sân, să nu-i dați niciun fel de alte alimente, nici apă, deoarece în laptele matern se conține multă apă, astfel copilul rămâne sătul și își potolește setea”, a remarcat Ludmila Oclanschi, medic-obstetrician-ginecolog.
Experta Ala Burlacu a specificat că este important ca mamele să se alimenteze corect, cu mai puține grăsimi și dulciuri. „Noi nu trebuie să mâncăm pentru 2, pentru 4, cum spuneau bunicile noastre. Toate alimentele trebuie să fie de calitate, la bază fiind terciurile din ovăz și hrișcă. Alimentele care trebuiesc eliminate sunt cele care au mulți conservanți. Vă dau un sfat, citiți ce conține produsul dorit până a-l procura, la fel lăsați afumăturile, mezelurile și mâncarea prăjită. Pe parcursul unei zilei e important să aveți 3 mese principale și 2 gustări”, a subliniat dânsa.
Totodată Alina Șmurun, consultantă în alăptare și co-fondatoare a Proiectului „Mămica alăptează”, a prezentat pozițiile de care trebuie să țină cont mamele cu nou-născuți și metodele eficiente pe care le pot folosi pentru alăptarea lor. „Cea mai populară întrebare pe care mi-o pun mămicile este ”Cum să fac ca să-i ajungă lapte copilului?”. Cantitatea de lapte depinde de cât de frecvent ne hrănim copilul și, desigur, poziția în care alăptăm. E important să atragem atenția ca acesta să fie lipit de sânul mamei”, a spus dânsa.
Spre final, antrenoarea Daria, de la sala de sport „beFIT” din municipiul Ungheni, a prezentat câteva exerciții ce sunt benefice pentru femeile în primul trimestru de sarcină.
Mămicile au rămas mulțumite de toată informația obținută, remarcând că astfel de evenimente le ajută să cunoască lucruri noi și să excludă superstițiile impuse de societate. „Mă bucur că am aflat ce este permis să mâncăm, iar eu am eliminat niște stereotipuri în care credeam”, „O informație foarte utilă, iar datorită practicii prezentate de către doamna Alina am înțeles ce nu făceam bine ”, „Legătura dintre mamă și copil în perioada de alăptare e fenomenală, copilul crește sănătos, iar imunitatea este mai bună”, au declarat acestea.
Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea” s-a desfășurat în cadrul Săptămânii mondiale de alăptare, în 7 orașe din țară.