Mulți săteni nu încetează să se întrebe unde a dispărut televiziunea, unde sunt puținele canale pe care le-au putut viziona înainte de alegerile locale din octombrie anul trecut, căci acum au rămas doar cu Moldova-1. Pensionarii se așteptau să li se ofere, după cum s-a promis, console gratuite, pentru că în 2018 lucrătorii sociali chiar au făcut liste, dar s-a dovedit că sunt puține șansele de a vedea promisiunea realizată.
Am decis să clarificăm încă o dată situația („Unghiul”, în nr. 44 din 22 noiembrie 2019, a scris suficient de detaliat despre acest lucru în articolul „În curte bate vântul și-n tindă stă un băț”), vorbind mai întâi cu Ludmila Guzun, deputat al Parlamentului, fost președinte al raionului. Ea a menționat că se va interesa, fiindcă știe puțin despre această problemă. În același timp, a sugerat să profităm de vizita prim-ministrului în raion pentru a-l întreba despre asta. Din păcate, vizita șefului guvernului în teritoriu, prevăzută pentru 16 ianuarie, nu a avut loc.
Șeful Direcției Deservire Socială și Protecție a Familiei (DASPF) din raionul Ungheni, Tudor Rădeanu, a menționat că chestiunea a pornit din punctul mort, dar consolele sunt destinate doar beneficiarilor de ajutor social în 2018. Putem spune că aceasta este o altă decizie „inteligentă”. Se pare că pensionarii cu pensii mici vor trebui să achiziționeze ei înșiși acel decodor misterios, apropo, experții spun că ar trebui să fie un DVB-T2. Interlocutorul ne-a asigurat că nu sunt atât de scumpe – 300-400 de lei.
Vorbim despre faimoasele DVB-T2 cu șeful serviciului asistență socială comunitară la DASPF, Lucreția Bolotovici. Potrivit acesteia, în martie 2018, au primit o scrisoare de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, potrivit căreia trebuiau să întocmească, pe baza cererilor, listele beneficiarilor de prestații sociale pentru luna februarie a aceluiași an, ale căror televizoare nu recepționează semnalul digital. Mă interesează modul în care acești beneficiari de ajutor social au fost informați despre necesitatea de a scrie cereri? Interlocutoarea explică că acest lucru a fost făcut de asistenții sociali ai primăriilor. În listele pentru raion se aflau 563 de persoane, cărora se pare că li se distribuie deja acele console cu livrare la domiciliu. Sursa a explicat că se ocupă de acest lucru compania care a câștigat licitația pentru furnizarea acestor dispozitive. Este cunoscut faptul că este o companie de curierat care se poziționează ca furnizor de servicii de încredere și în timp util.
Apropo, potrivit specialistului acestei companii, Iuliana Gheciu, la sfârșitul anului trecut, decodoarele au fost repartizate în 22 de sate din raionul Ungheni, inclusiv în Alexeevca, Agronomovca, Bumbăta, Cetireni, se pare că e tot ce fusese planificat.
Din păcate, întrebările rămân fără răspuns: de ce Ministerul a vrut să vadă doar beneficiarii de prestații sociale pentru luna februarie pe listele viitorilor proprietari de decodoare și de ce ar trebui să le cumpere pensionarii săraci pe cheltuiala lor? De ce au primit doar 22 de sate râvnitele console? De ce proprietarii de console tac și nu împărtășesc bucuria că au posibilitatea de a viziona 8 programe?