Informațiile cu privire la coronavirus amintesc știrile de pe front, iar pierderile sunt înfricoșătoare. Toate convorbirile telefonice, în principiu, sunt doar la această temă. Desigur, nimeni nu putea prezice ceva de genul acesta. Cineva interpretează ceea ce se întâmplă cu înțelegere și demnitate, cineva nervos zice cu pretenții: dacă stăm acasă, lasă statul să ne plătească pentru acest „concediu tehnic”, cineva cu frică: Doamne, de ce ni se întâmplă asta, altcineva se teme de foame și fuge la magazin și face rezerve de cereale, zahăr, făină, conserve și… hârtie igienică.
Ce fac sătenii care de obicei sunt caracterizați de înțelepciunea vieții, ce atitudine au față de această boală neașteptată?
Potrivit primarului satului Bumbăta, Dumitru Paladi, în urmă cu o săptămână (conversația a avut loc lunea trecută, 16 martie – nota autorului), au ținut o ședință a comisiei situații excepționale la care au invitat toate persoanele cu funcții de răspundere, șefii de întreprinderi, care intră în contact cu oamenii și îi deservesc. Grădinița, gimnaziul sunt închise, funcționarii publici sunt acasă, audiența cetățenilor nu se face cu excepția situațiilor de urgență. Fiecare are telefon, computer, deci nu vor fi probleme. Doar primarul și secretarul consiliului local lucrează la locurile lor de muncă. Oamenii? Cine înțelege pericolul situației, se comportă în modul respectiv. Există însă o astfel de categorie, de obicei aceștia sunt săraci și nu numai bărbații, ci și femeile care se gândesc: mare lucru, dacă am de murit, voi muri. Mulți săteni lucrează în străinătate, în Italia, doar în Parma sunt mai mult de 100 de oameni, 7-8 s-au întors acasă și nu toți s-au izolat singuri. Este unul care nu ascultă niciun fel de argumente, se plimbă prin sat, astăzi, la ora 08.00, ar fi plecat cu microbuzul la Ungheni. „Le explicăm oamenilor că nu trebuie să comunice acum ca de obicei. Astăzi, la oficiul poștal erau foarte mulți oameni, deși nimeni nu le va lua pensiile, au venit mulți. Ei stau, vorbesc, eu le spun, dacă ați primit banii, plecați acasă. Lucrează polițistul, punctul medical duce munca de lămurire, primește bolnavii. Situația nu este dintre cele mai bune. Nu-mi amintesc așa ceva de când trăiesc.
Mama a spus că în anul 1947, pe vremea foametei, oamenii mureau lângă garduri, erau urcați în căruță și înmormântați. Și acum este ca o stihie, dar totul va trece, să sperăm”, a spus primarul.
„Totul este în regulă, deși starea de spirit a oamenilor nu este foarte bună. Sunt informați, cunosc totul, noi mergem prin sat și le spunem despre coronavirus. Copiii stau acasă. A avut loc ședința comisiei situații excepționale vinerea trecută la care s-au discutat toate problemele”, a declarat Valeriu Morari, primarul satului Cornești. Microbuzul circulă doar către Ungheni, deși era și din Chișinău. Oamenii nu intră în panică, sunt produse în magazine. Se pare că nu avem veniți din alte țări, doar un sătean sosit din Irlanda, se află în carantină și sub supravegherea unui lucrător medical.
După cum a menționat primarul comunei Pârlița, Ludmila Nistor, pentru a nu crea panică, ei explică totul despre virus, cum se poate preveni infecția și ce măsuri trebuie luate. Vinerea trecută, au organizat o ședință a comisiei de urgență a Primăriei, la care s-a vorbit detaliat despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Sunt produse în magazine, primarul s-a interesat de această problemă și nu există agiotaj.
În același timp, circulă zvonuri conform cărora produsele s-ar putea scumpi, acest lucru poate provoca o cerere crescută. În același timp, ei așteaptă decizia parlamentului privind starea de urgență din țară ce poate fi luată astăzi. Transportul de pasageri circulă, dar numărul de pasageri a scăzut semnificativ. Nu poate spune câți oameni au venit din străinătate și, prin urmare, nu ar fi rău dacă primăriile din sate ar fi informate în acest sens.
În această situație, rămâne de remarcat că totul este în mâinile noastre și în mâinile medicinei, deși aici aș dori să adaug: e voia ta, Doamne.