De mai mulți ani, sătenii din zona Cula nu știu ce să facă cu recolta de fructe – mere, pere, prune, iar anul acesta, spun ei, roada e bogată. Oamenii sunt nedumeriți de faptul că produsele lor nu sunt necesare nimănui, că nu sunt solicitate și se transformă în fiecare an în putregai, mai ales in grădinile persoanelor în vârstă.
Dacă anul trecut pentru un kilogram de mere aici se oferea 1 leu, acum cumpărătorii propun doar 50 de bani. Interlocutorul telefonic, Vasile Munteanu, întreabă: de ce nu poate fi organizată achiziționarea recoltei de fructe de la oameni? Ce să faci cu producția, să hrănești porcii, dar de unde să iei atâția porci? Poate ar trebui de spus oamenilor că recolta lor nu trebuie nimănui, că ea nu este de înaltă calitate, deoarece grădinile nu sunt bine îngrijite, nu sunt tratate, costă scump și nu este rentabil să colectezi 200-300 kg de mere mergând din casă în casă? Poate ar trebui să fie achiziționate pentru grădinițe și școli?
Primarul comunei Florițoaia Veche, Sergiu Mărgărint, de asemenea e îngrijorat de chestiunea ce să facă cu merele agenții economici care au 3-4 tone de fructe. În ceea ce privește persoanele în vârstă, ele nu ar trebui să se ocupe de agricultură și să se neliniștească de comercializarea produselor, ci să aibă pensii decente și să consume recolta ecologică de pe cei câțiva meri care îi au.
Potrivit lui, problema comercializării merelor, strugurilor apare în ultimii ani. Anul trecut, de exemplu, le culegeau și le predau unui agent economic din Ungheni, iar el le expedia la fabrici. Acum, primarul s-a interesat cine recepționează producția în oraș, i s-a spus să se adreseze în Cornești, unde sunt colectate și transportate la Orhei, Soroca. Ei dau copiilor mere în grădiniță și școli, dar se organizează licitație de livrare a acestora.
Tudor Șeptelici, specialist principal la Direcția Agricultură și Alimentație din raionul Ungheni, a sugerat să se adreseze unui agent economic din Cornești. Dacă e un lot mare, atunci acesta poate trimite o mașină, dacă sunt doar 2-3 tone, vor trebui să le ducă singuri. Prețul? Aproximativ 1 leu per kilogram. În ceea ce privește recolta din grădinile persoanelor în vârstă, ele, chipurile, au copii, nepoți, lasă să ajute, să le culeagă în cutii, coșuri, saci, să se adreseze primarului care va organiza transportarea merelor recoltate la Cornești. Dar primăriile nu au tractoare și nici mașini? Vor găsi, spune el, pentru asta există persoane particulare. Ce-i drept, noi nu am calculat cât va rămâne în buzunarul proprietarului celor 300-400 de kilograme de mere, după ce le va duce la Cornești. Dar este oricum o variantă.
A doua – să fie hrăniți porcii? Această întrebare a fost ignorată de specialistul care a spus că a doua variantă e Brătuleniul, unde există o fabrică de vin și sunt recepționate, inclusiv strugurii de soiul „Isabella”. Sunt recepționați și la punctul de vin din Pârlița, la fel și struguri de soiul „Moldova” dacă au un conținut de zahăr de 20%, la prețul de 2,50 lei kilogramul. Desigur, urmează să se facă analizele, adunând, de exemplu, în sat toate probele de la doritorii de a preda struguri. Ce-i drept, după ploaie conținutul de zahăr s-a redus și trebuie să mai aștepte câteva zile.
Poate școlile ar trebui să procure merele? Această chestiune e la ordinea de zi, există lege, și înainte de acest lucru se ocupa un agent economic vestit, merele se păstrau în frigidere, totodată se organizează licitații pentru livrarea lor în școli. Grădinile persoanelor în vârstă de obicei nu sunt îngrijite, recolta e bună doar pentru suc. Cu alte cuvinte, problema trebuie să o soluționeze singuri, în comun, iar susținere și ajutor să ceară de la primărie.