E greu să scrii că Nelli, văduva lui Nicolae Ungureanu, un om cunoscut, care a făcut multe pentru Ungheni, şi mama lui Oleg Ungureanu, căzut în luptele pentru independenţa ţării, al cărui nume îl poartă o stradă din oraş, s-a pomenit acum că nu ştie unde să se adreseze şi cine ar putea să-i ajute.
Femeia locuieşte la Bereşti, unde familia s-a stabilit cu aproape 45 de ani în urmă. Când fiul a murit, l-au înmormântat la cimitirul din cartier, apoi lângă fiul lor cel drag şi-a găsit odihna de veci bunica. Cu timpul la picioare şi-a făcut un locuşor un unchi. Lângă fiu mai rămânea loc unde aveau de gând „să vină”, când le va bate ceasul, Nelli şi Nicolae, şi chiar ar fi prevenit responsabilul de aici. Cu părere de rău, la noi, pentru a soluţiona chestiunile de acest fel, trebuie să ştii a te înţelege. Cum se face acest lucru ştiu din experienţa mea amară.
Apropo, nu ştiu pe cât e de adevărat, dar se spune că cimitirul de la Bereşti ar fi încuiat tot timpul şi dacă vrei să vizitezi mormântul unei persoane apropiate trebuie să-l deranjezi pe cel care păstrează cheile de la locul veşnicei odihne pământeşti.
A mai trecut un timp şi locul de lângă mormântul feciorului a fost dat cuiva. De ce familia Ungureanu n-a îngrădit acel loc, cum se obişnuieşte la noi? Eu cred că gardurile la cimitir sunt un nonsens. Nu l-au îngrădit, spune interlocutoarea, fiindcă au crezut că gardul îi va încurca părintelui în timpul prohodului. Atunci Nicolae şi-ar fi făcut griji în această privinţă, iar Nelli îl tot liniştea şi-i spunea că lasă, şi pentru noi va rămâne loc.
Aşa a şi fost, lui Nicolae i-a rămas loc la căpătâiul mamei sale, nu departe de fiu. Zarva a început după ce la mormântul lui nu demult au instalat un monument şi dale, din care cauză, chipurile, în casa femeii au venit doi bărbaţi. În acea zi sărmana a fost nevoită că cheme nu numai poliţia, ci şi salvarea.
Din păcate, n-a ştiut fostul şef al gospodăriei comunale din Ungheni, Nicolae Ungureanu, că la cimitirul unde gardul din jur a fost construit, se zice, în fond, datorită străduinţelor sale, ca şi Crucea lângă care preoţii înalţă rugăciuni în zilele de pomenire a morţilor, îi va vor fi repartizaţi doi metri pe unul şi jumătate şi nici o palmă mai mult…
Şeful secţiei ordine publică a Inspectoratului de Poliţie al raionului Ungheni, Sergiu Postolachi, a explicat că atunci a fost întocmit un proces-verbal şi persoana respectivă – amendată.
Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a menţionat că acest cimitir nu se află în subordinea serviciului comunal şi pentru a clarifica situaţia se va strădui să plece încolo, luând cu sine şi autoarea acestor rânduri. Dar aceasta e o temă pentru altă discuţie.