Țăranii care au crescut în gospodăria lor un purcel nu pot comercializa carnea la piața din Ungheni, iar dacă decid să facă acest lucru, pot fi amendați, așa cum s-a întâmplat cu o locuitoare a satului Mănoilești („Unghiul” nr. 41 din 02.11.2018 „ Nu avem o lege care să protejeze țăranii?”).
Atunci era amenințată de o amendă și administrația pieței, care din acest motiv, în octombrie trecut, a expediat o scrisoare Ministerului Economiei și Infrastructurii, solicitând să se clarifice situația creată. Însă, potrivit lui Dumitru Malanciuc, administratorul pieței centrale din Ungheni („Unghiul”, nr. 03 din 18.01.2019, „Telefonul încrederii”), răspunsul a parvenit de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Răspuns… fără răspuns
Această agenție informează că „în conformitate cu Legea nr. 221 din 19.01.2007 privind activitățile veterinare și sanitare, carnea destinată comercializării pentru consum uman trebuie obținută în urma sacrificării animalelor domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, solipede domestice și iepuri, precum și de la păsări, în abatoare autorizate sanitar-veterinar, și trebuie să fie însoțită de certificat sanitar-veterinar.
Totodată, vă comunicăm că, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 696 din 04.08.2010 pentru aprobarea Cerințelor privind producerea, importul şi plasarea pe piață a cărnii – materie primă, comercializarea cărnii se permite doar în stare refrigerată, congelată sau congelată rapid. Noțiunea carne sunt toate părțile proprii consumului uman provenite de la animale domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, solipede și iepuri, precum și de la păsări, noțiunea carne-materie primă este carnea destinată fabricării produselor alimentare și/sau plasării pe piață”. Scrisoarea este semnată de directorul general al agenției, Gheorghe Gaberi.
Claritate mai puțin clară
Ce-i drept, nu este clar dacă țăranii (persoanele fizice) pot să comercializeze carnea produsă în gospodăriile individuale.
Haralambie Chirilov, președintele Biroului Executiv al UCOOP, căreia îi aparține piața, spune că oamenii pot vinde carne și se pare că nu vor mai exista probleme. La piață ar fi repartizate 4-5 locuri special în acest scop și se poate considera că problema este rezolvată pozitiv. Dar cine le va arăta acele locuri din piață oamenilor care au venit cu carne din gospodăria proprie? Interlocutorul spune ce documente sunt necesare pentru acest lucru. Eu zic că toate documentele sunt deja, este și certificat de la primărie că animalele provin din gospodăria proprie și au fost sacrificate în abatoare speciale, există certificatul corespunzător care demonstrează că bicopitatele și imparicopitatele au fost sănătoase și n-au pierit de boli. Ce urmează? Interlocutorul spune că persoana trebuie să se adreseze la contabilitatea pieței unde va afla de ce documente e nevoie, se va conveni data comercializării și dacă se va dovedi că cele 4-5 mese sunt ocupate, i se va comunica când poate face acest lucru.
Autorul acestor rânduri nu este de acord cu prevederea în cauză, consideră că e o discriminare, dar nu ține de competența sa să stabilească propriile reguli. Doar eu, să presupunem, am tăiat un porc, am adunat o grămadă de certificate, mă duc la piață, obțin permisiune, plătesc bani pentru un loc și fac comerț spre plăcerea mea. Dar văd că va trebui să mai aștept cu plăcerea. Domnul Chirilov încearcă să mă convingă că această chestiune trebuie să fie coordonată, deoarece oamenii nici nu știu întotdeauna ce documente sunt necesare. Dar pe mine nu mă aranjează cele 4-5 locuri, cred că sunt puține. Ca răspuns, am auzit că mai mulți vânzători din aceștia nici nu vin, deoarece ei studiază, generalizează această chestiune. Desigur, de unde să fie dacă imediat „binevoitorii” vor avea grijă să le fie fixate amenzi?
Cine aplică amenzile?
Totuși, aș dori să citesc legea, hotărârea sau regulamentul în care scrie „permis” sau „interzis” în privința comercializării și din ce cauză au fost amendați oamenii. Îl rog să-mi ajute la căutarea legii pe Ruslan Grecu, șef adjunct al Inspectoratului de Poliție al raionului Ungheni. Dânsul spune că această întrebare nu trebuie adresată poliției, ci Direcției pentru Siguranța Alimentelor, fiindcă piața e prerogativa ei.
Telefonăm deci încolo. Șeful direcției, Valeriu Echim, lămurește că specialiștii pot aplica amenzi în cazul în care lipsesc actele respective. Cu referire la Hotărârea nr. 955 din 21.08.2004 despre aprobarea Regulamentului-tip de funcţionare a pieţelor, dânsul spune că piața este destinată inclusiv pentru comercializarea produselor agricole de către agenții economici și persoanele fizice având documentele prevăzute de legislația în vigoare. Pe specialiștii direcției îi interesează siguranța produselor și dacă nu sunt încălcări în această privință, pretenții față de vânzător nu apar.
Anunțat în căutare
Apropo, este anunțat în căutare documentul care le-ar interzice persoanelor fizice să comercializeze carnea din gospodăriile individuale având documentele necesare. Eu nu am reușit să descopăr ceva asemănător în hotărârea la care a făcut trimitere domnul Echim, în schimb ea spune că piața asigură sporirea afluxului produselor agricole prin antrenarea în activitatea comercială a producătorilor acestora, fără a preciza că e vorba de persoane juridice sau fizice. Nu am reușit să găsesc ceva nici în Legea nr. 257 din 27.07.2006 privind organizarea şi funcţionarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare. Prezenta lege stabileşte cadrul juridic privind organizarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare de către persoanele fizice şi persoanele juridice care produc, depozitează, prelucrează şi/sau comercializează aceste produse, la nivel naţional sau pe zonă de producţie, pe pieţele interne şi/sau externe, precum şi funcţionarea acestor pieţe.
A rămas să mai găsim un proces-verbal privind aplicarea amenzii și cred că cititorii ne vor ajuta.