„Am pierdut două zile pentru a obţine rezultatele unei radiografii la plămâni. În prima zi am trecut examenul fluorografic, iar în altă zi am fost nevoit să stau la coadă pentru a primi rezultatul. Un lucru m-a indignat: şi cei care doresc să treacă examenul, şi cei care au venit după rezultat trebuie să stea în acelaşi rând. Oare nu se poate de simplificat procedura respectivă, de ce trebuie să pierzi o jumătate de zi pentru a primi rezultatul? Doar se laudă că încă în anul 2013 s-a început implementarea sistemul automatizat în evidenţa medicală”, sunt rânduri dintr-o scrisoare primită recent pe adresa electronică a redacţiei.
Mihai Arhire, tehnician-roentgenolog, Centrul Medicilor de Familie, spune că sunt anumite perioade ale anului când trebuie să deservească un număr mare de pacienţi. Acestea sunt lunile în care se atestă o creştere mai mare a bolilor respiratorii, dar şi atunci când tinerii, angajaţii trebuie să treacă controlul medical obligatoriu. Specialistul explică că au fost cazuri când pe zi treceau examenul medical peste 150 de persoane, alteori numărul lor este foarte mic, câte 30. Un alt motiv ar fi şi faptul că treptat au fost reduse orele de muncă ale personalului medical de la cabinetul roentgen – de la 45 de ore pe săptămână până la 30.
În plus, este o singură persoană care înregistrează pacienţii şi tot ea eliberează rezultatul controlului medical, iar pentru aceste două exerciţii, după părerea lui Mihai Arhire, nu este o diferenţă mare de timp.
Oleg Belbas, directorul Agenţiei Teritoriale Vest a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), are o altă părere. Mult mai simplu ar fi atât pentru medici, dar şi pentru pacienţi, nu ar exista nici cozi la diferite cabinete sau la eliberarea rezultatelor examenelor medicale, dacă în raionul Ungheni ar fi fost urgentat procesul de implementare a sistemului informaţional de asistenţă medicală primară, elementul cheie fiind întocmirea fişei electronice a pacientului. Aici trebuie să fie stocate toate informaţiile cu caracter medical despre pacient, rezultatele investigaţiilor medicale, etc. Din spusele lui Belbas, încă niciun centru al medicilor de familie nu a început întocmirea fişelor medicale electronice. La mijloc ar fi doar lipsă de cunoştinţe sau de practică în domeniu, dar şi nedorinţa medicilor pentru o schimbare. Potrivit interlocutorului, în cadrul agenţiei teritoriale doar într-un centru medical are loc implementarea sistemului informaţional de asistenţă medicală primară, şi anume întocmirea fişelor medicale electronice. Doar că acest centru nu se află în raionul Ungheni, ci în Făleşti, în satul Bocşa.