— Suntem deja la începutul unui nou an, ne puteți face o totalizare a activităților procuraturii în anul 2017?
— În anul trecut am avut în gestiune 1157 de cazuri, dintre care în urma examinării pe 690 dintre ele s-a intentat urmărire penală, iar pe altele 467 a fost refuzată urmărirea penală. Dintre acestea 920 de dosare au provenit de la Inspectoratul de Poliție, 60 — de la procuratură, iar alte 177 — de la Direcția regională Vest a Poliției de Frontieră. Din totalul dosarelor intentate spre urmărire penală din 2016-2017 restante au rămas 179, acestea aflându-se la moment în procedură la ofițerii de poliție și procurori.
— Care este rata infracțio-nalității pe raionul Ungheni?
— Anul trecut avem o descreștere a infracționalismului în general, dar la unele categorii sunt creșteri, adică dacă în 2016 a fost o singură infracțiune de trafic de ființe umane, în 2017 — deja 3. Dacă în 2016 au fost 190 de refuzuri ale testării alcooscopice, în 2017 — 225. S-a mărit și rata violenței în familie, dar și a consumului de droguri. Dar dacă totuși vorbim de infracțiunile de bază, care sunt furturile, acestea au scăzut cu 18 la sută.
— Care este indicele la violența în familie?
— Au fost intentate 34 de cauze penale pentru vătămare corporală în privința a 32 de persoane, iar alte două cauze penale — pentru omor intenționat. La moment 22 de dosare se află în instanță de judecată, iar restul rămân în restanță. Principalul motiv este faptul că victima — deseori femeia — pleacă peste hotarele țării, iar noi nu putem intenta procesul în lipsa acesteia.
— Dar în ceea ce privește delincvența juvenilă?
— Aici s-a înregistrat o scădere comparativ cu anul precedent. De către minori sau cu participarea lor au fost comise 27 de infracțiuni față de 58 în 2016, dintre care 9 au fost comise în grup. 14 copii care au comis acte infracționale provin din familii înstarite, iar 4 sunt copii care au rămas fără supravegherea unui părinte. Cu toate că numărul infracțiunilor este mai mic, gravitatea acestora este mai mare. Dacă până acum intrau în brutărie și furau bani, pâine, în 2017 au fost cazuri când minorii au provocat omor cu cruzime, astfel la Cornova o bătrânică a fost omorătă, iar la Valea Mare — un bătrân.
— Care a fost cel mai complex caz investigat?
— Este greu de spus, au fost mai multe. Printre acestea se numără cazul de la Rădenii Vechi, când proprietarul unei ferme agricole a fost omorât, iar ferma incendiată. Aceasta a fost o crimă deosebit de gravă cu detenție pe viață. Și cazul victimei de la Dănuțeni, femeia, care a fost tăiată în bucăți de propriul fiu, cazul însă a fost închis, după ce acesta s-a sinucis. Alte 3 cazuri complexe țin de violența în familie (cazul din satul Petrești, când tatăl și-a bătut fiul care a decedat, acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare, cazul de la Măcărești când tatăl și-a ucis în bătăi fetița de un an jumate, fiind condamnat la ani buni de închisoare). Un caz complex a fost și crima de la Medeleni, când un bărbat și-a omorât concubina, acesta mai avea și alte dosare penale, procurorii au solicitat în acest caz 18 ani de închisoare.
— Care sunt comunele mai problematice, unde se comit cele mai multe infracțiuni?
— Cele mai multe bătăi de cap ne dau satele Petrești, Chirileni, Măcărești, Rădenii Vechi și Pârlița.
— Ce măsuri întreprindeți pentru buna funcționare a procuraturii în anul curent?
— Noi ne dorim să punem accentul pe calitatea dosarelor penale, fiindcă în acest sens calitatea încă lasă de dorit. Au fost cazuri în care pocedurile nu s-au făcut la timp, nu s-au luat măsurile cuvenite, de exemplu, în privința victimelor, care deseori pleacă peste hotare după ce se intentează un dosar penal, iar nouă, procurorilor, aceste cazuri ne dau foarte mari bătăi de cap. Noi nu putem întreprinde nimic referitor la reținerea victimelor în țară, dar măcar aici se pot implica autoritățile publice locale, căci și acestea ar trebui să se ocupe de infracțiunile minore din teritoriu, nu doar procuratura și poliția. Sunt comune, unde primarii nu se preocupă de aceste probleme, dar este lege cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public și acolo se vorbește clar că primarul și secretarul sunt obligați să întreprindă măsuri de combatere a infracționalismului și mai ales cu atenționarea copiilor care provin din familii în situații de risc. Ne propunem ca în anul curent să desfășurăm mai multe campanii de informare în teritoriu, să organizăm audiența cetățenilor în comunele îndepărtate de oraș, cum ar fi Cornova, în primării, în școli.
— Cu ce probleme s-a confruntat procuratura în anul trecut?
— În primul rând, cu insuficiența numărului de procurori, dacă în 2016 erau 14 procurori, în 2017 au lucrat doar 9, ceilalți s-au concediat, abia în luna decembrie au mai venit 2 procurori noi.
— Din experiența dumneavoastră, ce neajunsuri există în justiție?
— Cu siguranță, sunt multe. Noi ne-am dori să ne ocupăm de alte lucruri mult mai importante, bunăoară, de ceea ce ține de achizițiile publice, de fraude din banii publici, însă nu avem timp să monitorizăm primăriile din raion. De exemplu, de la primăria municipiului cu ancora trebuie să scoatem materiale, terenuri care s-au vândut pe la toate colțurile, rigoli și șanțuri în care se accidentează copiii, lucrări de reparații care se fac cu bani puțini, dar s-ar înregistra sume mai mari și multe alte cazuri pe care noi le cunoaștem, dar pe care nu reușim să le investigăm, fiindcă suntem încărcați cu sute de dosare, de care ar trebui să se ocupe polițiștii de sector, primarii, aici ma refer la furtul unei vaci, a trei cocoși sau a unei capre. Dar se pare că așa se dorește, ca procurorii să nu mai aibă timp pentru a deconspira alte cauze cu mult mai grave.