Se zice că vreme rea nu există, dar cum am putea numi faptul că aproape șase luni nu a căzut o picătură de ploaie, dar acum parcă s-a spart cerul și a decis să toarne peste noi tot ceea ce nu ne-a dat în aceste luni? După cum a remarcat Ala Șparco, inginer la stația meteorologică Cornești, în mai 16 zile au fost ploioase. Dacă în prima decadă a lunii au căzut puțin peste 16 mm de precipitații, în a doua – ceva mai puțin decât în decada precedentă, atunci în a treia – mai mult de jumătate din norma lunară. În total, în luna mai, pe fiecare metru pătrat au căzut aproape 62 mm, ceea ce este mai mult decât norma lunară.
Apropo, dacă vă amintiți luna mai din anul trecut, ea s-a dovedit a fi destul de ploioasă – în unele zone au căzut 3-4 norme de precipitații. Adevărat, era mai cald, temperaturile din țară au fost puțin mai ridicate decât norma medie lunară. Dacă e să credem statisticile, anii 2015-2018 nu ne-au alintat cu ploi, pe cea mai mare parte a teritoriului țării au căzut precipitații sub normă.
Ce crește pe câmpuri în acest an, cu atâtea ploi, pe alocuri destul de puternice, ne spune Iurie Vrabie, directorul „Prog-Agroter” SRL: „După ploile din mai, situația s-a îmbunătățit puțin în ceea ce privește culturile semănate primăvara, precum porumbul și floarea-soarelui. Cu toate acestea, ele întârzie în creștere, deoarece este rece noaptea – 5-8 grade peste zero, când ar trebui să fie în jurul valorii de 18”. Potrivit specialistului, rezerva de umiditate disponibilă la începutul lunii iunie este suficientă pentru 2-3 săptămâni. În ceea ce privește grâul de toamnă, jumătate din câmpurile de la întreprindere, 350 de hectare, au fost anterior arate și semănate cu porumb, 250 de hectare, ocupate la fel de această cultură, intenționează să le are acum, astfel încât să fie gata pentru semănatul de toamnă. Restul de aproape 150 de hectare de culturi de toamnă speră să dea o recoltă, desigur, „fără precedent” pentru ei – undeva în jurul a zece chintale. Potrivit lui Iurie Vrabie, nu-și amintește de un an ca cel actual în experiența sa de 40 de ani. Chiar și în anii 2007 și 2012, foarte secetoși, au strâns 20, 23 de chintale de pe fiecare hectar Reiese că anul acesta vor recolta doar de 3-4 ori mai mult decât s-a folosit la semănat. Întreb, umiditatea ridicată nu amenință livezile și podgoriile? Specialistul consideră că umiditatea nu este atât de mare, dacă soarele va încălzi, umiditatea se evaporă rapid. În același timp, imediat ce vremea va permite, este necesar să se înceapă lucrarea culturilor perene, a florii-soarelui, a porumbului și combaterea buruienilor.
Sergiu Timoft, șeful adjunct al Direcției pentru Siguranța Alimentelor din raionul Ungheni, spune, de asemenea, că este nevoie de întreprins măsuri. În lupta împotriva buruienilor ar trebui să se folosească erbicide, deoarece sapa acum, spune el, nu are cine s-o țină în mâini. În același timp, roșiile, culturile bostănoase și legumele trebuie tratate cu preparate care conțin cupru, înainte de înflorire să treacă prin vii cu fungicide. Toate preparatele necesare pentru aceasta se găsesc în magazinele agricole din Ungheni. „Nu fac publicitate pentru ele, dar voi spune că preparate sunt. În magazine există consultanți care vă vor spune ce să faceți. După ploi, este necesar să afânăm toate culturile, în special livezile și podgoriile, să fim atenți la floarea-soarelui, legume, deoarece acum există o mulțime de afide”, a spus sursa.
În concluzie, aș dori să remarc optimist că, în ciuda a tot și a toate, agricultorii, ca întotdeauna și așa cum s-a întâmplat de mai multe ori, vor face tot ce depinde de puterea, priceperea, cunoștințele lor și chiar mai mult.