Mi se pare că n-am văzut niciodată ca pe 11 martie să înflorească vişinii. Ce-i drept, frumuseţea nu bucură, ci pune în gardă. Doar, dacă timpul va fi la fel de cald, vor înflori caişii şi piersicii. Nimeni nu poate garanta că nu vor da gerurile, probabil, va fi invers, suntem siguri că vor fi temperaturi sub zero grade. Judecând după prognozele meteo, până pe 24 martie noaptea temperaturile vor oscila în jur de +1 grad şi chiar vor fi îngheţuri.
De menţionat că primăverile ca acestea nu sunt o raritate. Raisa Şoltoianu, şefa Staţiei meteo Corneşti, spune că în 2002 temperatura zilnică medie în februarie a urcat până la +4,9 grade, în martie – la +6,5, temperatura maximă în februarie a fost de +16,2, în martie – +22. În acel an februarie a fost destul de secetos, în schimb, în martie au căzut aproape trei norme. Au fost calde lunile februarie şi martie şi în 2008, atunci temperatura maximă în februarie a fost de +18,1, iar în martie de +20,2 grade. Anul curent temperatura medie în februarie a constituit +4,5 şi în prima decadă a lui martie – +8,3, cea maximă în februarie – +19,1 şi +17,5 – în prima decadă a lui martie.
Iurie Vrabie, directorul SRL „Prog-Agroter”, unul dintre experţii noştri în probleme legate de agricultură, spune că timpul nu e prea favorabil pentru agricultură, deoarece rezerva de umiditate în sol e mică. Rămâne să sperăm că vor fi ploioase lunile martie şi aprilie, numai atunci vom putea conta pe o recoltă bună. Gerurile de 17-18 grade n-au adus daune culturilor de toamnă, cu mult mai periculoase sunt îngheţurile de primăvară de 5-7 grade, când plantele încep a creşte, inclusiv culturile de livadă, cu atât mai mult cu cât ele pot avea loc până pe 10 mai. Ploiţele de acum tărăgănează lucrările de primăvară, ceea ce, de altfel, nu e ceva rău, mai rău ar fi dacă ar începe dintr-o dată temperaturile ridicate şi vânturile.