Pentru familia mea august înseamnă să evadăm măcar 2-3 zile din rutina noastră zilnică. Facem alte drumuri decât cele care ne duc la serviciu și școală. Anul acesta nu am plecat prea departe de Ungheni. Am mers la Iași. Am închiriat pentru două nopți un apartament nu departe de Palas Mall. Un apartament drăguț și confortabil. Singurul inconvienent a fost că trebuia să mergem pe carosabil o parte din drumul spre / și de la apartament. Trebuia să fii cu ochii în opt, erau mașini multe parcate plus și cele aflate în circulație.
Ne-am început călătoria la Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, un loc special, având statutul de prima grădină botanică din România. Aici am descoperit o oază de liniște și frumusețe, fiecare colț fiind încărcat de vegetație bogată și diversă. Am coborât până la lacul din vale, tot un colțișor divin. Ca să ajungi de la sere până la lac, trebuie să parcurgi o distanță bunișoară și dacă nu ai exercițiul mișcărilor, atunci se lasă cu dureri musculare. Cobori și urci scări.
Drumul nostru a continuat cu vizita la bojdeuca-căsuță a lui Ion Creangă. Un loc, care vă dați seama, că e plin de istorie, de amintiri. E o întreagă revelație să ajungi să pășești în cele două camere (bucătărie și salon, care era și dormitor) și cerdac, unde a scris opera sa nemuritoare dl învățător Creangă. Tot în această căsuță și marele poet Mihai Eminescu a locuit o perioadă. Pe masa de scris și acum poți vedea lampa la lumina căreia Eminescu a lucrat, lampa care a fost martora discuțiilor interminabile dintre cei doi prieteni.
Bojdeuca „Ion Creangă” este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Iaşi, cu circa 100.000 de vizitatori anual, fiind o oglindă autentică a valorilor specifice româneşti, tradiţionale. Aici veți vedea o parte din obiectele scriitorului, precum călimara de scris cu ștergătorul de penițe, sfeșnice, o cutie de epocă cu însemnul apartenenței pe ea, vase, tablouri, o icoană adusă din casa bunicului său, David Creangă, de la Pipirig, cărți și manuale de școală ale autorului. Am primit o invitație (pe care mă gândesc că am să o onorez) pentru anul 2118, atunci când se va deschide „capsula timpului” și vom descoperi scrisorile a unor scriitori, care conțin un mesaj scris de mână pentru oamenii de peste un secol, care să continue fraza: „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu…”. E o inițiativă a Muzeului Național al Literaturii Române Iași, care a lansat o invitație neconvențională scriitorilor români pentru a marca aniversarea Centenarului primului muzeu literar din România, Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), inaugurat în data de 15 aprilie 1918.
Că am ajuns și pe la Palas Mall nu mai amintesc. Mulți dintre noi cunosc fiecare butic de acolo. E un punct de reper, atunci când mergi la Iași.
Deși a fost o vacanță scurtă, ne-a lăsat impresii plăcute, dovedind că nu e neapărat nevoie să călătorești la mii de kilometri pentru descoperi locuri și oameni deosebiți.