Fotografia unei stâne, situată lângă autostrada europeană undeva în apropierea satului Zagarancea („Unghiul”, nr. 13, 05.04.2019, „Să ne invidieze europenii”), expediată la redacție, cere din nou să vorbim despre regulile de întreținere a oilor și de construire a stânilor fără știrea autorităților.
Întrebarea referitoare la stâne o adresez lui Valeriu Todirică, primarul satului Bușila, unde a existat cândva o problemă în privința unei stâne care se afla aproape de casele oamenilor, ceea ce a trezit nemulțumirea sătenilor. Primarul face trimitere la normele sanitar-veterinare, care explică la ce distanță de locuințe, în dependență de numărul de oi în turmă, ar trebui să fie amplasate stânele, dar de obicei oamenii nu le respectă, deoarece nimeni nu cere de la ei acest lucru. Reiese că nici primăriile nu au dreptul de a cere? Se pare că nu, iată dacă acestea nu și-ar putea vinde produsele fără autorizația primăriei, ar fi altceva. Și dacă e situată pe pământul primăriei? „Am avut un caz despre care am vorbit deja, un tânăr a construit o stână la marginea satului, în curtea bunicii sale decedate, iar acum construiește ceea de ce are nevoie pe locul viei sale pe care a defrișat-o”, spune primarul. Nu există nicio prevedere că ei ar trebui să-și înregistreze fermele la primărie? El explică că în sat s-a deschis o fermă de vaci, iar proprietarul nu a putut să predea laptele la punctul de colectare fără a avea autorizație și el a venit la primărie, i s-ar fi cerut să achite toate datoriile, iar atunci când nimeni nu o solicită nicăieri, nici oamenii nu vin. Pe ce bază primăria ar putea cere ceva de la proprietarul stânei, dacă a construit-o pe terenul său și la depărtare de sat. Pășunile? Acestea sunt comune, ca drumurile, ca podurile.
Potrivit lui Grigore Popa, șeful direcției sănătatea animalelor la Direcția Siguranța Alimentelor a raionului Ungheni, problema în ce privește stâna din fotografie este veche. Proprietarul ar fi fost deja amendat – asta e tot ce pot face. Ecologiștii l-au amendat de asemenea. Specialistul a menționat că în viitorul apropiat se vor întâlni cu primarul comunei, vor discuta problema și vor vorbi cu proprietarul. Problema pare a fi faptul că stâna este construită pe pământ propriu. Gospodarul ar fi fost amendat pentru distanța mică de la autostradă.
Apropo, în raion au autorizații 26 de ferme de ovine, care sunt agenți economici, iar cei care îngrijesc câte 6-10 oi ar trebui să o facă în primărie. Cu părere de rău, nu e un lucru simplu, fiindcă oamenii nu vor să se ocupe de înregistrare, iar aceasta nu este doar o problemă a raionului Ungheni. Potrivit specialistului, este necesar să se înceapă cu încheierea unui contract dintre primărie și cioban pentru prestarea serviciilor, astfel încât el să achite impozitele, să i se calculeze vechime în muncă și atunci vor veni la primărie și proprietarii turmelor de oi.
Din păcate, procesele-verbale și amenzile rău ajung la oameni. Dar nu s-a încercat să se vorbească cu ei din cabina buldozerului? Deși este clar că e mai ușor să ridici din umeri, mai ales că nimeni nu va cere socoteală pentru acest gest.