De curând a văzut lumina tiparului o nouă carte semnată de profesorul de istorie, Iurie Cujbă.
„Destine, personalități și reflecții” e o altă fațetă a istoriei, care ne îndeamnă să ne punem întrebări și în același timp să găsim unele răspunsuri. Cartea semnată de Iurie Cujbă e, de fapt, o culegere de informații despre oameni și locuri, pe care azi îi numim istoria neamului nostru. O istorie de multe ori neglijată, de prea multe ori văduvită de atenția care i s-ar fi cuvenit pe bună dreptate, o istorie care prea mult a durut, care a lăsat răni ce vor supura veacuri la rând.
Totodată. autorul nu a neglijat deloc și partea frumoasă a ei. Acea parte, care înseamnă oameni inteligenți, oameni de o rară valoare și care pe bună dreptate și-au meritat calificativul de personalități ale neamului. Iurie Cujbă notează: „Istoria a ținut întotdeauna seama exclusiv de creațiile spirituale, iar justificarea existenței istorice a unui neam a fost și rămâne în continuare de ordin spiritual. Aici locul de frunte revine anumitor personalități notorii. În partea a doua a volumului, pe lângă persoanlitățile bine cunoscute ale neamului nostru, am scos în vileag alte personalități mai puțin cunoscute ca: Eugen Coșeriu, Alexandru Budișteanu, Dumitru Mangeron, Grigore Gafencu ș. a.”
Iurie Cujbă este originar din satul Tătărăuca Veche, Soroca. Absolvește Școala Medie de Cultură Generală din satul Visoca, același raion. Absolvește în 1972 Universitatea de Stat din Moldova, iar în 1989 Universitatea Agrară din Moldova. Între anii 1966-1979 e profesor și director adjunct pe educație la Școala Medie Bulboci, r. Soroca. Din 1979 până în 1987 e director-adjunct în gospodăria de stat din Bulboci. În perioada 1987-1998 e director și profesor al Școlii Medii Bulboci, 1998-2002 – profesor de drept și economie la Colegiul Cooperatist din orașul Soroca, 2002-2012 – profesor de istorie și științe socio-umane la LT „Ion Creangă”, Colegiul de Arte, or. Soroca, 2013 – prezent, muzeograf (Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni), profesor de istorie la liceele „Gheorghe Asachi” și „Al. Pușkin” din municipiul Ungheni.