Numai cetățenii țării noastre sunt gata să muncească fără salariu, să caute nu se știe unde posibilități de a supraviețui, așa cum fac de 9 luni angajații Stațiunii Tehnologice pentru Irigare Ungheni.
În situația creată apare un șir de întrebări. Prima: de ce muncitorii nu-și primesc banii? Poate aceste stațiuni nu mai sunt necesare, în pofida secetei frecvente care afectează recolta culturilor de câmp, a livezilor și a viilor? Dacă nu sunt necesare, atunci, probabil, ar trebui să fie închise, dar să nu umilească oamenii care lucrează aici, creând circumstanțe inacceptabile într-un stat normal. Și de ce specialiștii și muncitorii stațiunii tac, nu strigă, nu cer, nu scriu, nu ies în stradă?
„Se aude ceva despre plata salariilor?”, îl întreb pe șeful stațiunii, Valeriu Jalbă. Spune că nimic. „Voi cereți, vă indignați?”. „Nimic nu ajută. În această situație se află nu numai întreprinderea noastră, ci în toată Moldova. De un an se vorbește despre închidere”, răspunde Valeriu Jalbă. Ca o mică consolare este faptul că nu toți angajații nu au primit salariul de 9 luni, unii – de 3, alții – de 4. Bine, nu vom dezvolta acest subiect și nu vom căuta cine a primit și cine nu din cele 65 de persoane care în timpul verii au irigat 8000 de hectare de teren în raioanele Ungheni, Fălești și Nisporeni. De menționat că întreprinderea are 22 de stații de pompare, dintre care doar 4 funcționează. Tot ceea ce câștigă ar fi luat de serviciul fiscal. Datorii fiscale nu au, spune interlocutorul, deoarece în fiecare lună 50-60 mii lei, cât reușesc să câștige, se cheltuie doar pentru achitarea impozitelor. „Am propus ca acele pompe care nu au văzut apă de 35 de ani, să fie vândute, oamenii să-i trimitem acasă și să nu acumulăm datorii salariale. Nu ni se permite”, adaugă interlocutorul. Poate nu vor să închidă întreprinderea și să plătească indemnizația până la trei luni? „Pur și simplu nu își dau seama ce să facă cu aceste întreprinderi, ba le închid, ba nu vor și le transferă de la un departament la altul”, spune Valeriu Jalbă.
Apropo, din august anul trecut, stațiunile tehnologice de irigație au fost transmise Agenției Proprietății Publice, creată cu un an înainte (Hotărârea nr. 806 din 01.08.2018 privind modificarea unor decizii ale Guvernului). Iar vinerea trecută, autorul acestor rânduri a trimis o scrisoare pe adresa de e-mail a Serviciului de informare și relații cu mass-media al agenției: media@app.gov.md și mi-e teamă că va dura mult timp până voi primi răspunsul. Nu se știe dacă îl voi primi. Fiindcă acum, ca să fie mai aproape de oameni, fac tot posibilul pentru a se îndepărta de ei.
Acest lucru poate fi confirmat de cuvintele șefului Inspectoratului teritorial al muncii, Ion Fisticanu (Călărași) – în Ungheni acum nu există niciun reprezentant al acestui inspectorat, să sperăm, temporar. Șeful inspectoratului este în concediu, însă i-a sfătuit pe muncitorii stațiunii de irigare să scrie o reclamație la inspecția muncii pe adresa: or. Strășeni, strada Mihai Eminescu 36, Și pe adresa electronică itmcalaras@gov.md. Dar pentru acest lucru se cere semnătură electronică pe care nici voi, nici eu nu o avem. Dar voi scrieți, scrieți și așteptați răspunsul.